Закарпатські “іноземці” блокували кордон України із ЄС (ФОТО)

Автомобілісти вимагають розблокувати законопроект ВРУ про збільшення термінів транзиту авто з 5 до 30 днів

2 травня в Ужгороді активісти ГО «Західноукраїнська Асоціація власників транзитних авто» (ЗАВТРА) та інші автовласники з іноземними номерами з обласного центру Закарпаття, Великого та Малого Березного, Чопа, Перечина та Ужгородського району провели зібрання та автопробіг у підтримку єдності України та законопроекту про збільшення термінів транзиту іноземних автомобілів з 5 до 30 днів.

єс
До чергової акції ГО «ЗАВТРА» вдалася через те, що наразі законопроект щодо збільшення термінів транзиту заблокований Кабміном. Таку інформацію отримав юрист організації, спілкуючись з представниками комітетів ВР, через які повинен був проходити згаданий законопроект.
Відтак громада у складі близько 70-80 «іноземних» автовласників зібралася спочатку на найвищій точці Ужгорода —на  паркінгу біля корпусу УжНУ на БАМі і обговорила стан справ із законопроектом та окреслила приблизний план дій. Приїхали, в основному, власники автомобілів зі Словацькою реєстрацією. Також по кілька авто з чеськими та угорськими номерами. Підтримав акцію навіть власник авто катафалку з польськими номерами…
Організатори зібрання від ГО «ЗАВТРА» також повідомили, що подібні акції також пройдуть у Мукачеві, на Волині та на Львівщині. Їх зголосилися провести автовласники з іноземними номерами, які тримають зв’язок із ГО «ЗАВТРА». Тамтешні активісти мають намір адресувати керівництву країни аналогічні звернення.
Ідеться про документ, адресований Кабміну, Верховній Раді та Комітету з питань оподаткування ВР. У ньому активісти просять врахувати думку і потреби громади Закарпаття та Львівщини щодо законопроекту про збільшення термінів транзиту (ініціаторами законопроекту було 5-ро нардепів саме з цих регіонів) і підтримати його. Організатори акції також просять повідомляти їх про всі кроки стосовно цього законопроекту та знайомити їх із висновками та аргументацією про його прийняття чи неприйняття.
На роздуми своїм адресатам «іноземні» автовласники дали місяць. Після обіцяють збиратися знову і у більш численному складі і вдаватися до більш жорстких методів захисту своїх прав.
Після обговорення колона автомобілів символічно попрямувала до кордону з ЄС вулицями, які носять назви словацьких міст: Кошицькою та Собранецькою. Автопробіг присвятили єдності України та підтримці земляків-українців, котрі живуть на окупованих Росією територіях Півдня та Сходу. До автопробігу приєднався і нардеп-свободівець Едуард Леонов, який разом з активістами поїхав на українсько-словацький кордон, де також поставив свій підпис під зверненням закарпатських автомобілістів. Депутат також пообіцяв про лобіювати дане питання у ВР.
— Це питання  на законодавчому рівні повинна вирішити Верховна Рада, про дану проблему я повідомлю колег по фракції, а також донесу до інших депутатів парламенту, — пообіцяв Леонов. — Розуміючи той аспект, що державі потрібно наповнювати держбюджет, як уповноважений ВО «Свобода» на Закарпатті вважаю, що ми знайдемо консенсусне вирішення на запит закарпатської громади. Основний заробіток закарпатців тісно пов’язаний із цим законом, тому ми не маємо права проігнорувати прохання сотень тисяч українців, яким потрібно за щось жити. Я глибоко вражений, що після стількох закликів до допомоги нічого не було зроблено, щоб полегшити життя наших співвітчизників. Адже термін перебування транзитного транспорту на території України і ряд інших законів Митного кодексу надзвичайно важливі складові благополуччя закарпатців.
Підписуючи звернення до керівних органів України на КПП «Ужгоорд», активісти на 20-30 хвилин заблокували в’їзд і виїзд автотранспорту. Однак, це не стосувалося подорожуючих з дітьми, яких пропускали, незважаючи на блокаду. Відтак, поспілкувавшись із представником Чопської митниці Міндоходів, прийняли рішення не створювати незручності своїм же землякам і поступово розблокували кордон. Паралельно до мітингуючи приєдналося кілька десятків небайдужих водіїв, котрі теж зголосилися підписати звернення.
Наостанок організатори акції з ГО «ЗАВТРА» пообіцяли тримати усіх присутніх у курсі подій навколо законопроекту. А у разі негативного результату, за місяць пообіцяли ініціювати більш масове зібрання автовласників з іноземними номерами.
Павло БІЛЕЦЬКИЙ, фото Данила БАНИКА

леонов2

1 comment

Ганна says:

Щиро підтримую земляків . Слава Україні . Ганна.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *