Закарпатський прокурор дав першу прес-конференцію

5 лютого відбулася прес-конференція прокурора Закарпатської областіВолодимира ЯНКА. Він розповів журналістам про роботу органів прокуратури області за 2014 рік та за перший місяць 2015 року, про зміни, які відбулися в структурі прокуратури останнім часом та про хід розслідування резонансних кримінальних справ. Зокрема, Володимир Янко поінформував представників преси про  серйозне реформування органів прокуратури, яке зараз відбувається. Пояснив як змінилися з новим законом про прокуратуру її функції.

янкоПрокурор області нагадав журналістам, що Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року прийнято Закон України  «Про прокуратуру», згідно з яким органи прокуратури позбавлено функції нагляду за додержанням і застосуванням законів, в тому числі здійснення нагляду за додержанням законодавства про звернення громадян. Прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами виключно у формі представництва, у випадках визначених цим Законом.

Відповідаючи на питання журналістів про посилення боротьби з корупцією, прокурор області зазначив, що велика робота пророблена прокуратурою Закарпаття торік. Ще більшу роботу на цьому напрямку прокурори виконали за січень 2015 року. Про це свідчить той факт, що за перший місяць цього року до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 8 осіб, з яких трьох, на час досудового розслідування відсторонено від займаної посади, ще одного звільнено.

Що стосується поточної роботи прокуратури, то Володимир Михайлович спинився на кількох показниках. Зауважив, що загалом, за 12 місяців 2014 року прокурорами пред’явлено позиви на захист інтересів громадян та держави на суму 28 млн. грн.

Добровільно сплачено та реально стягнуто за рішеннями судів понад 15 млн. грн.В інтересах громадян пред`явлено позовів, заяв на суму 3 млн. грн., з них про стягнення заборгованості із заробітної плати 2 млн. гривень.

 

Прокуратура активно застосовує надані їй представницькі повноваження, також у справах не за позовами прокурів, де порушуються інтереси громадян.

Свідченням цьому є ухвалення судом рішення на користь громадян по спору між мешканцями гуртожитку по вул. Джамбула, 50 в м. Ужгороді та           ВАТ «Патент».

Отже, спірний гуртожиток загальною площею майже 7 тис. кв. м. повернуто у державну власність, тим самим захищено житлові права більше 500 його мешканців (126 сімей).

У 2014 році органи прокуратури області позитивно спрацювали з питань захисту прав громадян та інтересів держави у сфері земельних правовідносин.

За виявленими фактами злочинних діянь розпочато 20 кримінальних проваджень.

Вжитими заходами наглядового та представницького характеру повернуто та попереджено незаконне надання земель на площу 490 га, нормативно-грошова оцінка яких складає понад 13 млн. грн.

Відповів Володимир Михайлович також на запитання, які стосувалися найбільш резонансних, за останній час, злочинів у нашому краї. Журналісти дізналися нові подробиці нашумілих проваждень, пов’язаних з дорожньо-транспортною пригодою за участі судді Амаровича. Зокрема, прокурор області пояснив, що у цьому провадженні вже проведено понад 100 слідчих дій і призначено більше 20-ти експертиз. У зв»язку з особливим статусом учасника ДТП – він є суддею, передбачено особливий порядок притягнення його до відповідальності.

Отримали представники преси і відповіді на запитання щодо ситуації, яка вже набула резонансу – йдеться про конфлікт між  представниками «Правого сектору» та активістами. Вказаний факт відповідно кваліфіковано та розпочато розслідування, хід якого прокурор області взяв на контроль.

Прокоментував Володимир Янко і нещодавні ротації серед керівництва прокуратури та міськрайпрокурорів. Зокрема, він пояснив, що на його переконання прокурорами міст і районів в Закарпатті мають бути закарпатці. Адже вони виросли на цій землі, тут їхні сім»ї родичі і громада завжди зможе спитати з них  про їхню роботу.

На запитання журналістів стосовно реагування прокуратури на незаконні «земельні рішення» органів місцевого самоврядування, прокурор чітко відповів, що дане питання чітко моніториться. Прокуратура скерувала до органів місцевого самоврядування листи, з пропозицією надсилати до нас проекти рішень, аби ми могли спрацювати на випередження і, де необхідно виправити ситуацію, щоб  не допустити порушення закону. Облрада вже дала на це згоду.

Окрім того, прокурор області вже дав доручення і прокурору міста Ужгорода вивчити це питання стосовно дій Ужгородської міськради і дати свої висновки.

Прокурор області подякував пресі за приділений цій зустрічі час, запевнив, що працюватиме прокуратура відкрито та прозоро і наголосив, що чекає від журналістів об`єктивності та сподівається на плідну співпрацю, яка позитивно впливатиме на стан законності  в Закарпатті.

2 comments

Отовчіц says:

Думаю початок діяльності поганий, так як кадрових змін не відбулось, вообше. Старі тхюрі корупціонери, яких наплодив як коросту на кожи старий Бенца, поміняли містми дислокації. Люде ся надіяли на справжні зміни-а тут, як при Пшонці усі старі рожі-Зарева, Братюки, Шимон, Русняк, Біловари, Царі та інша напасть із районів… який бенефіс!
Пане прокуроре заберіть до себе назад на службу колишнього прокурора-хабарника із облпрокуратури Біловара Богдана, якого його родич Біловар Руслан богаму люстратор чортув поновив на роботі через суд, бо “великі реформи” робить у мукачівському універі та людям кров п’Є сцикавець смолавий, котра наволоч пристроїла туда, коли там є нормальний старий юрист.

суспільство says:

Якщо такі кадри як ці два Біловари, Русланчик з Богданчиком, будуть працювати у прокуратурі ,тоді прокуратура, нам, не потрібна взагалі. Як прокралися у прокуратурі, та пішли гаті протирати в МДУ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *