Categories Новини

Закарпатські лижники волають про допомогу

     лижникиВ Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала «Підготовка олімпійців із лижних видів спорту на Закарпаття: сигнал «SOS».

Василь Гісем, голова Федерації лижних видів спорту Закарпаття, розповів, що лижні види спорту на Закарпатті занепадають, їх навіть виключили  з пріоритетних в області. У найбільш несприятливі для області часи, коли бракувало для всіх галузей фінансів,  лижники почувалися краще і мали хорошу підготовку, – кажуть у Федерації. «Ми заклали серйозний фундамент  – Центр олімпійської підготовки (ЦОП, був створений у 1999 році), який був перший в Україні і єдиний діючим у той непростий час. Бюджету взагалі не було, помагали всі, чим могли. Спортсмени не просто вижили, а стали на ноги, стали показувати результати, – каже Василь Гісем. – Пік підготовки спортсменів припав на 2010 рік, коли  14 спортсменів від Закарпаття офіційно готувалися за державний кошт до участі в Олімпійських іграх. Після цього не пройшло  і 5 років, як, на жаль, влада вирішила, що їй не потрібно високі спортивні досягнення. І з 14 олімпійців залишився один Пеняк,  якого у Києві починаються від цієї справи відштовхувати. Тепер ніби нова влада, новий керівник, а до зимових видів спорту ставляться так, ніби їх і немає». За словами Василя Гісема, якщо так далі вести спортивну політику, то незабаром про закарпатських олімпійців будемо читати у мемуарах. На сьогодні у штатних збірних України перебуває 12 спортсменів-закарпатців (лижні види спорту).  Якщо цих людей сьогодні не підтримати, не забезпечити підготовку упродовж цілого року, каже В.Гісем, лижний спорт на Закарпатті просто зникне разом із талановитими спортсменами.

Тільки на один сезон перспективному лижнику треба для тренувань 10-12 пар лиж. Звичайно, допомагають спонсори, лижні підприємства, але вони не можуть взяти на себе все забезпечення спортсменів та цілу спортивну галузь. «Ми маємо нормальну команду з 4-ьох хлопців, які б могли достойно представити Україну. Але є моральні та матеріальні питання. Зокрема зараз також відбуваються якісь «підкилимні» ігри щодо нового керівника ЦОП, – додав Василь Гісем. –   Просовують незрозумілих людей, які не будуть піклуватися спортом».

Іван Голубка, який багато років опікувався розвитком спорту в області, каже: кожна країна повинна розвивати види спорту, залежно від свого ландшафту. І гірськолижний спорт –суто закарпатський.   «У нас і сьогодні працює Ясінянська СДЮШОР, яка давала не раз хороших спортсменів. Кілька років тому була постанова кабміну про підготовку до зимових олімпійських ігор, планувалося побудувати гірськолижну базу олімпійського резерву у Пилипці. Для фінансування пріоритетних видів спорту створили ЦОП, окремою ланкою йшло фінансування вищих видів досягнень. Ми започаткували створення факультету фізвиховання. Сьогодні важливо це не втратити», – каже Іван Голубка.

Ян Черней, старший тренер збірної України із сноубордингу зауважив, що працює тренером багато років, коли тільки починався сноубординг.  За його словами, у роботі доводиться поєднувати кілька функцій і бути навіть водієм для спортсменів. Натомість у спортсмена має бути не один, а кілька тренерів, вже не кажучи про інших фахівців. «Але я не скаржуся, мені ця робота подобається,  знаю її добре», – додає Ян Черней.-  Якщо лижні види спорту не будуть намагатися фінансувати, то через рік вже не буде кого ставити у резерв».  І додає, що  на Закарпатті є два спортсмени світового рівня – Йосип Пеняк і Анна-Марія Чундак.

Алан Капраль, виконавчий директор Федерації лижних видів спорту Закарпаття додав, що нове керівництво обласного управління  повинно взяти ситуацію під контроль, адже через півроку спортсменам треба буде активно виступати.

Станіслав Кравчук, чотириразовий учасник Олімпійських ігор каже: «Були часи, коли ми тільки починали, завдяки підтримці у нас завжди був промінь попереду. Наш труд був потрібен. До 2012 займав призові місця на кубах світу. Після цього, я не витримав психологічного тиску (від чиновників) і пішов із спорту».  Зараз Станіслав займається організацією кубків світу з гірських лиж, зимових олімпіад (остання в Сочі). За словами відомого закарпатця, держава повинна підтримувати своїх спортсменів, а не принижувати їх і виживати. Як приклад, два українські спортсмени, яких «списали в Україні» і які зайняли призові місця на зимовій олімпіаді вже від Білорусі.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *