Categories Новини

Верецький перевал – протистояння продовжується

У Воловецькому районному суді продовжується судовий процес над свободівцем Русланом Поливком, якого обвинувачують в підпалі так званого пам’ятного знаку, зведеного Товариством угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) на честь переходу угорських племен у Карпатський басейн на Верецькому перевалі. Судовий процес затягнувся з вини двох працівників служби охорони, які як свідки тривалий час не відгукувалися на виклики в суд. Один з них із невідомих причин не з’явився і на останнє судове засідання. Головуючим суддею було винесено ухвалу про примусову доставку цього свідка працівниками міліції до зали суду. Проте стражі закону ігнорують ухвалу суду, яка є обов’язковою до виконання на всій території України. Демонстроване працівниками міліції нехлюйство засвідчує неповагу до українського суду, а відтак і до держави в цілому, оскільки не виконують приписи її законів.

Головуючий суддя змушений був направити ухвалу начальнику УМВС України в Закарпатській області для вжиття відповідних заходів до міліціянтів-порушників.

Після декількох викликів у суд, нарешті порадував судову залу своєю присутністю сам свідок Ковач М.М. – голова Товариства угорців на Закарпатті. Він так і не надав суду належних доказів щодо законності зведення так званого пам’ятного знаку та його державної реєстрації. Натомість він ствердив, що вибір місця для зведення пам’ятного знаку здійснювався без належного обґрунтування та всупереч висновкам Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса та Українського інституту національної пам’яті. А фахівці цих поважних установ вважали принципово важливим мати такий висновок, щоб при позитивному рішенні про встановлення пам’ятного знаку максимально дистанціювати його від місця розстрілу учасників оборони Карпатської України у березні 1939 року. Про це пан Ковач знав із засідання комісії з питань розроблення концепції встановлення пам’ятного горе-знаку на Верецькому перевалі, яка відбулася 21 січня 2008 року в с. Поляна Свалявського району на Закарпатті.

Така позиція голови угорського товариства є свідченням його зневаги до українського законодавства, яке регулює правовідносини у сфері культури. Не зважає на ці факти і державний обвинувач, який робить вигляд, що, начебто, пам’ятний знак зводився законно і гне свою лінію по звинуваченню Поливка у хуліганських діях на Верецькому перевалі 19 лютого 2011 р.

На думку представників “Свободи”, довести склад злочину в його діях сторона обвинувачення не може і про це уже було сказано в ухвалі апеляційного суду Закарпатської області, який, до речі, скасував попередній вирок Воловецького районного суду. З того часу прокурором та судом не було здобуто якихось нових доказів вини Р. Поливка, тому обвинувачення ґрунтуватиметься на старому багажі.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *