В Ужгороді будують новий собор Православної Церкви України (відео)

Наріжний камінь першого на Закарпатті кафедрального собору Православної Церкви України заклали 28 вересня в обласному центрі. Він буде на вулиці Станційній.  Також у фундамент поставили капсулу з іменами засновників храму.

Кафедральний собор Православної церкви України збудують поруч із капличкою. На території майбутнього храму відбулася літургія, під час якої у фундамент заклали капсулу та наріжний камінь.

“Церква невеличка, але слава Богу вона є, — сказав Василь Щомак, який прислуговує у капличці під час богослужінь. — Церква українська і богослужіння проводиться українською мовою. На перших початках було небагато людей, але зараз вже людей у цій церкві повно і ще й стоять надворі. З часом видно, що людей більше приходить, і замало буде маленької церкви. Треба більший храм, щоб у ньому міг співати і хор”.

Степан Фекете приїхав на закладання наріжного каменя із села Коритняни на Ужгородщині. Каже: дуже задоволений, що нарешті буде собор ПЦУ.

Заввишки храм буде 45 метрів, а його площа близько 300 квадратних метрів, сказав архітектор Олег Слєпцов. За його словами, храм буде побудований у вигляді хреста. Вітражі на вікнах будуть зображати українську вишиванку.

“Уявіть собі: коли храм буде збудований, то ви заходите в інтер’єр і перебуваєте в хресті, — розповів Олег Слєпцов. — З усіх сторін іде світло. І українська вишиванка, ці кольори і мотиви говорять, що це український храм. Він унікальний за своїм історичним типом – храм-дзвінниця. Це дуже рідкісний тип”.

На верхівці храму буде чотиристоронній хрест. За словами архітектора, в будівлі буде багато унікальних елементів з православної історії.

“Ще ми задумали зверху 51 дзвін, вони будуть комп’ютерними, — сказав Олег Слєпцов. — Це не той дзвін, коли людина б’є по язику. Він стаціонарний, і молоточки вибивають мелодію, на яку запрограмовані”.

Точних термінів, коли храм добудують, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій поки не називає.

“Терміни, про які ми говоримо… Господь сподобить – буде швидко. Але не тільки тут буде кафедральний собор. Тут буде і єпархіальне управління, ще буде один сюрприз – благодійна безкоштовна їдальня для тих, хто не має чим харчуватися”, — сказав єпископ.

За словами єпископа Варсонофія, будівництво собору розпочали 25 серпня 2021 року.

Суспільне Закарпаття

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *