В лісі на Рахівщині знайшли схованку зі старою вибухівкою

міна2На Закарпатті вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни знаходилися поруч зі струмком у лісовому масиві поблизу смт. Ясіня. На них натрапив місцевий мешканець, який відправився у ліс збирати пізні осінні гриби.

Прибувши на місце події, піротехніки вилучили з ґрунту 107 мінометних мін калібром 50 мм. Згідно з маркуванням, ці боєприпаси виготовлені 1944 року в Німеччині. Крім цього, у землі знаходилися 6 ручних гранат – також німецького виробництва. У зв’язку з відсутністю під’їзних шляхів і неможливістю транспортування вибухонебезпечних предметів було прийнято рішення знешкодити їх на місці, адже ця місцевість віддалена й поблизу немає житлових будинків. Через велику кількість боєприпасів, роботи з розмінування тривали два дні.

Щороку на Рахівщині виявляють чимало вибухонебезпечних предметів часів Першої та Другої світових воєн. Начальник групи піротехнічних робіт Сергій Шалаєнко з цього приводу зазначив: «У Рахівському районі раніше проходила Лінія Арпада і розташовувалися позиції німецьких військ. Відтак тут велися великі за масштабом бої. На Рахівщині знаходиться дуже багато мінометних мін, гранат і артилерійських снарядів. Аналізуючи наші знахідки, можу припустити: у землю вибухівку закопали по завершенні бойових дій. Швидше за все, це зробило місцеве населення. Німці позалишали у лісах багато боєприпасів, а знешкоджувати їх не було можливості. Тож люди, непокоячись про життя дітей, згрібали все в одне місце й ховали в землю», – інформує управління ДСНС України у Закарпатській області.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *