Церковні стародруки та літературні видання намагалися вивезти через митний пост «Малий Березний»

 

На митному посту «Малий Березний», що на українсько-словацькому кордоні, закарпатські митники не дозволили іноземцю вивезти з країни 13 стародруків, серед яких унікальні церковні книги.

А вивозив їх з України 54-річний словак, який вчора (07.06) вночі повертався додому на автомобілі «Фольксваген-Пассат». Для проходження митно-прикордонного контролю іноземець впевнено обрав спрощену смугу «зелений коридор». Втім, прискіпливі інспектори вирішили перевірити доброчесні наміри громадянина сусідньої держави перетнути кордон.

Відтак, оглянувши багажне відділення іномарки, митники виявили дві картонні коробки із стородруками. Серед видань: «Восточний обрядь во Вселенской церкви», видане в Парижі у 1930 році; «Римско-Католическая Церковь» (Берлін, 1926 р); «А.С.Пушкин. Полное собрание сочинений в шести томах» (Москва, 1936 р); «Сочиненія В.А. Жуковского во двухь томахь» (Москва, 1902 р); «Избрания сочинения В.Г.Бьлинского» (Санкт-Петербург, 1907 р); «VАЛТИРЬ» (КІЄВЬ, 514 стор); та «ПСАЛТИРЬ» (508 стор) невідомого видавництва.

Як пояснив словак, стородруки придбав через інтернет за 1400 грн та віз додому для власних потреб. Однак будь-яких дозвільних документів у нього на момент перетину кордону не було. А згідно вітчизняного законодавства свідоцтва не потребують твори друку, видані після 1945 року.

Тож, іноземець порушив порядок проходження митного контролю в спрощеній зоні, не заявивши точні відомості про переміщувані ним предмети, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та є обмеженими до переміщення через кордон.

Відносно гр.Словаччини складено протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України. Вартість вилучених стародруків визначить експерт, а також з’ясує, чи представляють вони історико-культурну цінність.

Пресслужба Закарпатської митниці Держмитслужби

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *