До Нацпарку “Синевир” буде тимчасово заборонений в’їзд через шлюбний період оленів

У національному парку “Синевир” запроваджують заборону на в’їзд – на всіх дорогах та заїздах до лісових урочищ шлагбауми зачинять на замок. Також створено оперативну групу реагування.

Про це повідомили на сторінці НПП Синевир у соцмережі ФБ.

З чим пов’язана заборона

“Щороку з приходом осені, а саме з середини вересня і до кінця жовтня у лісах Національного природного парку «Синевир» розпочинається сезон реву благородного оленя, який набуває масового характеру. На цей період оголошується місячник тиші й спокою. Про це йдеться у відповідному наказі директора НПП «Синевир» від 08.09.2022 №131 «Про забезпечення охорони фауни в період реву оленів».

Саме у цей проміжок часу на високогір’ї Карпат можна почути шлюбний рев благородного оленя, що видають тварини у період парування. Благородний олень сурмить так, що чутно далеко, далеко… Звуки розносяться по полонинах, долинах річок та потічків на кілька кілометрів.

Голос ревучого оленя – різні звуки, від хрипких до низьких і протяжних, які ваблять до себе й нагадують мукання. Найточніше визначення реву оленів – це «трубний голос», саме звук труби найближчий за звучанням до голосу благородного оленя.

У цей важливий шлюбний період, від якого залежить чисельність популяції цього виду тварин, на всіх дорогах та заїздах до лісових урочищ НПП «Синевир» буде зачинено шлагбауми на замок.

Створено оперативну групу реагування на можливі порушення та складено графік чергування інспекторів служби державної охорони природно-заповідного фонду НПП «Синевир», яке йтиме цілодобово щоб забезпечити їх охорону від браконьєрів та хижаків.

Водночас, з метою додержання вимог щодо відвідування територій та об’єктів ПЗФ, інспектори мають право перевіряти у громадян і службових осіб посвідчення на право перебування в лісі, проводити у відвідувачів певних урочищ огляд речей, транспортних засобів, перевірку продукції, одержаної в результаті природокористування.

Також здійснюватиметься роз’яснювальна робота серед місцевого населення щодо зведення до мінімуму відвідування лісу. Тимчасово буде заборонено відвідування урочищ сторонніми особами, а також заборонено проїзд автотранспорту та ведення будь-якої лісогосподарської діяльності. У цей період олені стають більш вразливими і можуть зазнати негативного впливу з боку людини та її діяльності, тому потребують особливої охорони”, – повідомили у Нацпарку.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *