До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України внесено закарпатський леквар

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України внесено закарпатський леквар

Завдяки зусиллям команди проєкту, партнерам та громадам Закарпаття 25 липня 2022 року унікальна традиція приготування сливового леквару зайняла достойне місце в головному охоронному документі України.

Міністерство культури та інформаційної політики України включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 3 нових елементи.

Відповідний наказ 25 липня 2022 року підписав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Відтак, новими елементами нематеріальної культурної спадщини України є:

  • «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області»;
  • «Практика та культурний контекст приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар»;
  • «Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті».

Таким чином нині Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України має 50 елементів.

«Сьогодні Національний перелік поповнився трьома новими елементами, що представляють українську культуру в її багатому розмаїтті, презентуючи як українське традиційне ремесло, так і традиційні страви кримськотатарського та угорського народів. Утім, найголовніше, що це ще одне свідчення життя і розвитку української культури та українських громад навіть попри війну», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.


НОВИНИ ПАРТНЕРІВ


РЕКЛАМА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.