Зірки в Ужанському нацпарку стануть ближчими (відео)

Астрономічний туризм уже цього року з’явиться в Ужанському національному природному парку. Керівництво готує відповідний проект, де передбачені цікаві локації для споглядання зоряного неба. Про це і не тільки йшлося на зустрічі з журналістами. Унікальний Ужанський національний парк родзинка Закарпаття. Тут на території в понад 39 тисяч гектарів знаходяться  вершини Східних Бескидів,  заповідна зона з пралісами, квазі-пралісами, натуральними лісами віком понад 100 років, буковим криволіссям та іншою природною спадщиною. Ужанський парк в першу чергу  місце для наукових досліджень, які тут проводяться регулярно. Для довготривалих природничих експедицій  на території парку створена спеціальна база, яка активно приймає охочих.

Федір КУРТЯК

доцент кафедри зоології УжНУ

Рік тому ми мали проектзі словацькими колегами стосовно вивчення адвенитивного компоненту іхтіофауни і ми змогли зі словацькими професорами зупинитись в Стужиці і провести аналіз адвентивного компоненту, аналіз рикбез вилучення з природи оскільки ми маємо справу з природоохоронною територією, аналіз, наприклад видів роду гобів, відкрити новий для науки вид риб, я мушу сказати, що це напрям , який стосується як розвитку туризму, так і розвитку науки його видно не певні. А видно суттєві зрушення у цих обох напрямках.

Туризм, те над чим необхідно працювати щоденно. Маркування стежок, де можна у парку пересуватися, облаштування оглядових майданчиків біля стародавніх велетнів-дубів, прокладання маршруту до місця падіння метеориту Княгиня.

Віктор БИРКОВИЧ

директор Ужанського національного парку

Започаткували в парку новий вид туризму астротуризм, підписали меморандуми, потім договори між словаками, поляками і нами  про створення парку зоряного неба, Ужанський парк увійшов і зараз готуємо проект щодо створення на території парку стаціонарних пунктів споглядання за зірками, тому що фактично  ми знаємо засміченість неба дуже висока,  в містах в 10-ть більша в містах, в містах в 10 разів менше видно зірок, ніж у нас в парку.

Планів в керівництва парку на 2020 рік багато. А зважаючи, що  підтримка з області не надто вагома, тому доводиться активніше працювати з європейськими грантами та громадськими організаціями.

Автор: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *