Categories Новини

Визначному досліднику історії Закарпаття Олексію Корсуну – 80

корсунДнями зустрів своє 80-те літо відомий дослідник історії Закарпаття Олексій Михайлович Корсун.

Уродженець Слобожанщини, завдяки своїй невтомній упродовж останнього 30-річчя дослідницькій праці, він міцно вріс у закарпатську землю, проклавши перші борозни у документальному висвітленні переломних етапів історії краю та повернувши із забуття сотні репресованих і незаслужено очорнених імен закарпатців.

Вже з середини 80-х років минулого століття О.Корсун розпочав пошук архівних матеріалів про закарпатців, які з політичних мотивів у 1939-1941 рр. нелегально переходили кордон у Радянський Союз, де були репресовані. Зібрані і опрацьовані близько 6 тисяч архівно-слідчих кримінальних справ, як і численні документи про репресії угорців і німців Закарпаття у 1944-1945 рр. склали основу підготовки і видання капітальної праці у двох томах «Реабілітовані історією. Закарпатська область» (т.1 – 2003р. – 786с., т.2 – 2004р. – 795с.).

У 1989р. Олексій Михайлович виявив в архівах КГБ СРСР у Москві архівно-слідчу справу президента Карпатської України Августина Волошина, домігся її тимчасової передачі у розпорядження управління держбезпеки Закарпатської області і, ризикуючи посадою, вперше ознайомив з нею вчених і громадських діячів. Пізніше, на прохання крайового товариства «Просвіта» і обласної організації Товариства політв”язнів і репресованих, долучився до пошуку місця поховання президента Карпатської України о. А.Волошина, в”язня московських Лефортівської і Бутирської тюрем (в останній 19 липня 1945р. він завершив свій земний шлях). На жаль, розгадати цю таємницю, як і багато інших кремлівських злочинів, досі не вдалося.

З його та покійного Омеляна Довганича ініціативи з кінця 90-х років ХХ ст.. було започатковано підготовку до друку тематичних архівних документів і матеріалів, внаслідок чого побачили світ такі ґрунтовні праці як «Возз”єднання: збірник архівних документів і матеріалів (травень 1944 – січень 1946 рр.)» – про возз”єднання Закарпатської України з Радянською Україною» (1999,2000 – 340с.), «Криваві тіні Кремлю: літературна творчість репресованих закарпатців» (2006. – 663с.) – збірник літературно-художніх творів репресованих закарпатців – учасників національно-визвольних змагань, «Тернистий шлях до України: Закарпаття в Європейській політиці. 1918-1919, 1938-1939, 1944-1946» (2007 -754с.), « Закарпатські втікачі в СРСР. 1939-1941 рр.: збірник архівних документів і матеріалів» (2008 – 415с.).

До вагомих здобутків ювіляра належить і активна участь у виданні фундаментальної документальної книги у двох томах про Карпатську Україну (Карпатська Україна: Документи і матеріали. Хроніка подій. Персоналії. –

Т. І – Документи і матеріали, 2009. – 750с.;

Т. ІІ – Карпатська Україна: хроніка подій. Персоналії, 2010 – 776с.), у якій всебічно подано формування, розбудову та руйнування Карпатоукраїнської держави, охарактеризовано постаті її творців і оборонців, а також упорядкування ґрунтовної праці «Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1941 – 1955 (архівні документи і матеріали (2012 -780 с.).

Крім дослідницької роботи Олексій Корсун проводив велику просвітницьку діяльність, зокрема, здійснював публічний захист жертв політичних репресій – як на різних зібраннях, так і в чисельних публікаціях в обласних газетах.

Його внесок у дослідження історії Закарпаття, реабілітацію жертв політичних репресій справді великий. З відстані часу очевидно, що уявити історіографію Закарпаття без праць Олексія Михайловича Корсуна неможливо. Він був, фактично, двигуном, укладачем і співукладачем, названих і неназваних фундаментальних видань, які готувалися до друку редакційно-видавничою групою обласної редколегії видання «Реабілітовані історією» і саме завдяки його зусиллям вони побачили світ.

Вітаючи шановного Олексія Михайловича з етапною датою його життя, висловлюємо йому сердечну подяку за самовіддану наукову та просвітницьку працю, бажаємо у здоров”ї і гараздах, плідних пошуках і здобутках – многая і благая літа!

Рада Закарпатського крайового

культурно-освітнього товариства

«Просвіта»

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *