Вплив Московського Патріархату на ситуацію в Закарпатті більший, ніж про нього говорять – Кіпіані

Закарпаття у контексті геополітичних викликів не завжди пов’язане з угорським впливом, вважає Вахтанг Кіпіані, головний редактор «Історичної правди».  За його словами вплив Московського Патріархату на ситуацію в області більший, ніж про нього говорять. Свою думку журналіст висловив сьогодні на форумі «Re:Open Zakarpattia», який проходить на Закарпатті.

За словами Вахтанга Кіпіані, по області багато храмів московського патріархату « у стилі Костроми чи Ярославля», і це проблема. «Закарпаття не завжди має ресурс протистояти державам, тому згадуючи історію, треба вкладати ресурси у кілька речей, які спрацюють стратегічно, –  каже Вахтанг Кіпіані. – А саме: Закарпаття маж бути невід’ємною частиною «великого кільця України».

Він також прокоментував цьогорічний рейтинг «100 видатних українців» і порівняв дані з попередніми роками. «У списках 2008 і 2016 років у списку був один закарпатець, цього року таких – нуль, – каже Кіпіані. – Єдиним закарпатцем, який був у двох списках є Святослав Вакарчук».

Журналіст вважає, що завдання закарпатців донести до України інформацію про потужних особистостей, про людей, які досягли успіху у різних сферах і є прикладом для закарпатців. Те саме стосується і брендів, через які область може бути впізнаваною.

До речі, одним з закарпатських брендів, який виник останнім часом, каже Вахтанг Кіпіані, є «рахівський крижень». «Це відбулося після виходу фільму «Думки мої тихі». І чи справді цей рахівський крижень існує, – каже журналіст. – Закарпаття має бути  присутнім у полі киян, одеситів, тощо».

Кіпіані також зауважив, що боротьба за Закарпаття має бути не військова, а культурна.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *