Categories Новини

Візит першого заступника новинарського голови окрилив лідерів закарпатських журналістів

ТОМІЛЕНКО 2Вони, а саме голова Закарпатської обласної організації Національної спілки журналістів Дмитро Воробець, його перший заступник Василь Чижмар і секретар та мутатор міжнародних медійних процесів Микола Кошута звели його в прес-центрі «Нове Закарпаття» з представниками новинарських народних мас, а потім, окрилені, полетіли у Високі Татри.

Там, за згодою з місцевою поліцією, М.Кошута відкривав «Хату новинарів» для проведення міжнародних семінарів із журналістської творчості. Спочатку пан Микола був міліціонером і митником, а тепер — журналістський теоретик, що красномовно підтверджує на практиці. Саме його часопис «Журналіст Закарпаття» київська Спілка визнала ліпшим в Україні серед регіональних видань, а С.Томіленко вручив за це книгу про колишнього голову НСЖУ Ігоря Лубченка, записну електронну книгу і товсту дерев’яну грамоту для вивісу на стіні. Святково посміхалася при цьому Людмила Орос, котра викохувала кожен журнал, наче ланкова Меланія Чобітько з оповідання Олеся Гончара «Соняшники» свої олійні високі рослини. «Лідером України у висвітленні професійних питань», за визначенням київських достойників, закарпатцям було стати нелегко, але все-таки можливо. Це сповна довела натхненною працею на своєму робочому місці Л.Орос. Разом зі всіма порадівши цьому подвижництву закарпатських теоретиків, С.Томіленко зупинився на становищі української журналістики. Воно йому не подобалося, бо:

—В Україні журналісти — заложники рівня політичної культури високих посадовців. Тому суттєво зріс рівень дискомфорту журналістської професії. З недавніх подій ми побачили, що влада і політична сила, що при владі, застосовують при потребі різних братків під машкарою медійників для придушення істинних представників засобів масової інформації. З минулого досвіду бачимо, що під час виборчих процесів теж несподівано зростає кількість «журналістів» спортивного вигляду в шкірянках.

Але центральна організація НСЖУ не опускає рук:

—Запроваджений інститут уповноваженого НСЖУ, — сказав Томіленко. — Останній бере участь у перевірці фінансовими органами ЗМІ. Раніше цього не було. Також створюються різні можливості для навчання журналістів незалежно від віку та посади, є навчальний центр НСЖУ. Цього року буде діяти школа медичної журналістики, створена Спілкою разом із міністерством охорони здоров’я.

Щодо роздержавлення ЗМІ перший заступник сказав, що лідери Спілки стимулювали в позитивному напрямі цей процес. В разі роздержавлення зберігаються соціальні гарантії для працівників, а для редакцій — право на майно та пільгову оренду приміщень.

… Ну а потім краяни з високим київським гостем поїхали у Високі Татри оглянути «Хату новинарів». Про це вже інша історія.

Василь ЗУБАЧ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *