В Ужгороді відтворили міську «свадьбу» минулих століть

Заслужений академічний Закарпатський народний хор уже втретє провів арт-моб «Зазирнім у минулість», цього разу – весілля.
Давню традиційну «свадьбу» (за словами організаторів, здебільшого казали в Ужгороді саме так) відтворили учасники колективу із залученням також Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка», Закарпатської школи моделей «A STAR», громадськості.
За словами керівниці хору Наталії Петій-Потапчук, нещодавно виповнилося 75 років із першого концерту Закарпатського народного хору, який – символічно – супроводжувався кількома весіллями, зокрема легендарної балетмейстерки колективу Клари Балог.
Міську «свадьбу» сьогодні провели за всіма традиціями, зі співами й танцями. Урочисто від дому нареченого – з площі Євгена Фенцика – весільна процесія пройшла святково оздобленим пішохідним мостом на площу Шандора Петефі – до, за сюжетом, дому нареченої.
Наречені – також справжні ужгородці – у спеціально пошитому весільному одязі того часу (з використанням фасонів і кольорів, поширених на Ужгородщині). Панянки в сукнях з елементами народного одягу, інших модних вбраннях, чоловіки у фраках, молодь за мармуровими столиками посеред площі – усе доповнювало атмосферу.
Відтворили й інші цікаві обряди: «несправжня» молода, дружки роздавали «боґрийди», вінок молодої приміряли незаміжнім дівчатам, шоровий танець, вальс, чардаш і навіть справжнє частування.
Між гостями свята, одягнутими у вінтажний або народний одяг, розіграли призи.
Мистецьку подію провели в рамках культурного марафону «Не забуваючи минуле, погляд у майбутнє» до 30-річчя Незалежності України. Креативний арт-моб відбувся за підтримки Ужгородської міської ради.

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *