Ужгородському міськрайонному суду потрібні присяжні

З метою забезпечення належного здійснення судочинства, Ужгородська міська рада формує список присяжних для Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області.

Відповідно до вимог статті 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на підставі подання територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області та з метою забезпечення належного здійснення судочинства, Ужгородська міська рада формує список присяжних для Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області.

Вимоги до присяжного:

1. Присяжними можуть бути громадяни України, що досягли тридцятирічного віку і постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, а також які відповідають вимогам статті 65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та дали згоду бути присяжними.

2. Не включаються до списків присяжних громадяни:
1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
3) які мають незняту чи непогашену судимість;
4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
6) громадяни, які досягли 65 років;
7) особи, які не володіють державною мовою.

3. Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» до суб’єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Відповідно до абзацу першого частини 3 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» особа, яка претендує на зайняття посади, до призначення або обрання на відповідну посаду, подає в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функції держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

4. Особа, включена до списку присяжних, зобов’язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Якщо Ви відповідаєте цим вимогам і маєте бажання стати присяжним, то можна звертатися до міської ради за адресою: пл. Поштова, 3, м. Ужгород, 88000 (відділ роботи із зверненнями громадян – каб.101). Консультації за номером телефону 61-71-34, – інформує Ужгородська міська рада.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *