Ужгородська міськрада не підтримала будівництво греблі на ріці Уж (відео)

Питання виділення земельної ділянки для будівництва греблі на річці Уж зняли 7 жовтня з розгляду сесії міськради. За це проголосували 32 депутати. На засідання прийшли представники асоціації рибалок. Їхній голова Остап Палінчак розповів Суспільному: зведення греблі може нашкодити рибі. Міський голова Богдан Андріїв повідомив: проєкт ще обговорюватимуть.

Голова громадської організації Асоціації рибалок Ужгорода Остап Палінчак прийшов на сесію міськради виступити проти відведення земельної ділянки для будівництва греблі на річці Уж.

“Збираються встановити греблю, яка стримуватиме річку. За проєктом вони говорять, що це буде тимчасова споруда, яка в період маловоддя підійматиметься, а в період паводку – опускатиметься. Будь-яке перешкоджання ходу міграції риб приносить шкоду. Вибирати період, коли можна підіймати, коли не можна – рибі буде важко пояснити. Зверху по течії є багато зливів підприємств, приватних домогосподарств у річку. Якщо річка це не буде проносити, а це накопичуватиметься на греблі, то в межах міста буде страшенний сморід”, — розповів Остап Палінчак.

На сесію міськради прийшов спеціаліст Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак. Він просив депутатів не знімати з розгляду питання виділення землі на Студентській Набережній, щоб продовжити міжнародний проєкт “Flood-Uzh”. За його словами, він має зменшити ризики паводків на річці Уж, а також забезпечити її повноводність.

“Ми подавали заявку в ЄС без ГЕС. І питання гідроелектростанції не ведеться – це чисто екологічний проєкт. Хочемо зробити споруду регулюючу, динамічну. Це ніяке не водосховище буде. Вона буде спрацьовувати в такий період, коли немає в річці води. Затримується вода і скільки протікає, стільки переливатиметься через плотину. Плотина, коли буде паводок, нерест вона буде під водою, вона не працюватиме”, — сказав Володимир Чіпак.

Після виступів спеціаліста управління водних ресурсів і голови асоціації рибалок Ужгорода депутати зняли із порядку денного це питання.За словами міського голови Богдана Андріїва, на цей проєкт із бюджету Ужгорода гроші не виділяли. Його реалізовують за ґрантові кошти.

“Про будівництво ГЕС чи міні-ГЕС там не йдеться. Для того, щоб розпочати взагалі проєктування, не йде мова про будівництво, наше обласне державне підприємство звернулося до нас із проханням надання земельної ділянки, щоб просто можна було розпочати саме проєктування. Якщо фахівці доведуть, що цей проєкт дійсно позитивний – проведемо громадські обговорення, врахуємо думку всіх ужгородців, бо без думки ужгородців це питання не розглядатиметься”, — сказав Богдан Андріїв.

За словами Володимира Чіпака, 8 жовтня в Басейновому управлінні водних ресурсів мають представити проєкт і показати, як виглядатиме гребля на річці Уж.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *