Categories Новини

У Берегові спускають на “гальмах” справу про наругу над державним прапором України

У вівторок 29 жовтня в суді міста Берегова буде розглядатися справа, яка, здається, немає аналогів в українському судочинстві і до якої буде прикута увага багатьох ЗМІ. Мова йде про наругу над Державним Прапором України, яку вчинили четверо переростків-недоуків, що створивши «живу драбину», зірвали державний прапор з офісу ВО «Свободи». Після цього, не задовольнившись актом вандалізму, пропалили його сигаретою в багатьох місцях, і кинули його біля кущів на видному місці. Коли цей ганебний факт став надбанням гласності, міліція без великих зусиль, послуговуючись записами відеокамер, знайшла зловмисників, що виявились мешканцями сусіднього села Кідьош (Зміївка). Це були молодики віком від 16 до 22 років. Один зних онук досить відомого місцевого підприємця. І як наслідок в судовій справі фігурують тільк дві особи: очевидно трохи бідніші:  Олмаші С.Т. та  Чок Е.Ш.

прапор

Хочеться нагадати судді Ільтьо І.Іпро подібні прецеденти, які мали місце в судовій практиці у нас на Закарпатті. Так, на початку 90-х років три роки позбавлення волі одержав п′яний дебошир, який понівечив руку щойно встановленому пам′ятнику Шандору Петефі в Берегові. Хоча пізніше на тверезу голову він і намагався переконати суддів, що хотів тільки поручкатися з великим поетом, суд не зрозумів дружнього пориву цього небораки  і він відбув повний термін ув′язнення.

Більш свіжішим є галас в пресі і майже річна судова тяганина відносно розпалювання вогнища під зікуратом на Верецькому перевалі. цей «пам′ятник», який не має ніяких дозвільних і охоронних документів, є недолугою копією тріумфальних пірамід-зікуратів часів Древнього Вавілону чи Шумеру. Отож хлопці, начитавшись доантичної літератури, звели на тому новітньому капищі жертовно-тріумфальне вогнище. Правда, воловецька феміда, теж позбавлена почуття гумору, під тиском влади і зацікавлених угорських структур, оцінила дії цих поціновувачів стародавніх традицій трьома роками позбавлення волі умовно для одного з них. Хоча в Україні і не діє судовий прецедент-як бачимо, закон може бути досить суворим. Та і в яке порівняння може йти п′ятидесятитонна купа каміння і символ суверенності соркашестимільйонної держави, який охороняється Законом і є відповідна стаття в Кримінальному кодексі, тому хочеться вірити в адекватність покарання.

Ніхто не зацікавлений у збільшені числа зеків, але до терміну, який, напевно, буде даний, варто було б присудити «славні 15 діб з мітлою» і написом на спині «Я палив Український Прапор». Таке, доречі, покарання застосовується у США. Підмітати вулиці варто біля шкіл і інших навчальних закладів, що мало б виховне значення як і для підсудних, так і для оточуючих молодих людей. Бо виходячи із міліцейських протоколів і з самого злочину, ці молоді люди не розуміли, що вчиняють, тому що ні сім′я, ні школа не навчила їх любити Україну, шанувати ту землю, яка щедро годує їх українським хлібом.

Отже, встати! Суд іде!

Іван Кривоніс

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *