Цьогорічний «Бандерштат» буде із закарпатським присмаком

На початку серпня у Луцьку пройде VII-ий фестиваль національно-патріотичного спрямування «Бандерштат». За семирічну історію існування фестиваль «виріс» з формату одноденних кількагодинних концертів до повноцінного масштабного заходу, який щороку збирає близько 3-4 тисяч поціновувачів української музики та якісного відпочинку. Цього ж року серед заявлених музичних гуртів – уперше і закарпатський гурт «Триста8ісім», який вже встиг знайти свого слухача і прихильника. Про особливості фестивалю «Бандерштат», плани організаторів щодо цьогорічного фесту, який проходитиме впродовж 3-4 серпня в самому центрі Луцька, йшлося сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття».

Бандерштат

Як розповів представник оргкомітету фестивалю, член Національного альянсу Андрій Бокоч, «Бандерштат» відрізняється від інших подібних фестів чіткою ідеологією і національно-патріотичним спрямуванням. «Фестиваль ідеологічно правий, не побоюсь цього слова – націоналістичний. Минулого року проходив під гаслом святкування 70-річчя з дня створення УПА. Позиціонуємо фестиваль як опозиційний до нинішньої влади, цього року ще й дещо змінено лейтмотив «Бандерштату»: до цього моменту він проводився під гаслом «фестиваль справжнього українського духу», нині ж став фестивалем «українського опору», – розповів Андрій Бокоч.

За головну мету організатори при проведенні фестивалю визначають збереження і відродження, «практичне втілення» українських традицій та звичаїв, зміну світогляду і свідомості молоді. Задля цього запрошують до участі українські гурти, які співають виключно українською, влаштовують реконструкційні видовищні бої, що відтворюють боротьбу воїнів-УПІвців із радянськими військовими, проводять гутірки за участі відомих громадських й літературних діячів, музикантів.

Як зазначив під час презентації фестивалю Андрій Бокоч, хоч орієнтований фест переважно на молодь, через насичену і різноманітну програму тут можуть знайти собі розваги гості різних вікових категорій. Старше покоління, за його словами, наприклад, охоче відвідує гутірки. Але головною умовою для усіх відвідувачів є повна заборона на території фестивалю алкогольної продукції. «Спиртні напої на території фестивалю не реалізовуються і не розповсюджуються, алкоголь взагалі заборонено проносити на фест. Натомість, ми забезпечуємо територію під наметове містечко, будуть визначені й місця під вогнища. Також окремо відводяться і місця для паління», – зауважив Андрій Бокоч.

Координацію для бажаючих опинитись на святі української музики, патріотичного духу і національної свідомості по Закарпаттю здійснюють волонтери, зокрема, й з організації «Карпатська Січ». Регіональний представник «Бандерштату» Тарас Деяк повідомив: у соціальних мережах уже діють групи «Закарпаття їде на Бандерштат», де можна зголошуватись до поїздки на фестиваль і дізнаватись усі подробиці через координаторів. Поширюватиметься інформація і через популярні сьогодні серед молоді соцмережі, і через різнопланові ЗМІ. Ближче до дати проведення фесту буде розклеєно афіші і розпочнеться передпродаж квитків. «Минулого року я, хоч і був куратором по Закарпаттю, потрапити на «Бандерштат» не міг. Загалом тоді поїхало близько 20 закарпатців, які по поверненні ділились шаленими позитивними емоціями. Плануємо, аби ті, хто зголоситься їхати цього року, їхали всі разом, однією колоною», – зазначив Тарас Деяк.

А от побільшати закарпатців цього разу на «Бандерштаті» навіть дуже може, адже вперше за всю історію проведення фестивалю на його сцені виступить і закарпатський гурт «Триста8ісім». Запрошення відіграти на фесті музиканти отримали особисто від одного з його організаторів, учасника гурту «Фіолет» Сергія Мартинюка. «Нам приємне це запрошення, і ми раді підтримати ініціативи людей, які відстоюють якісь національні позиції України, працюють над збереженням цінностей. Ми вже двічі бували з концертами в Луцьку, і щоразу ці концерти приймаються надзвичайно тепло і щиро. Цікаво, що волиняни розуміють, про що співають музиканти із Закарпаття, розуміють, як ми тут живемо», – зазначив Павло Генов. Виступатимуть закарпатці у перший день фестивалю, і, як запевнив Павло Генов, намагатимуться «зробити гарний концерт, аби потужно і достойно прикрасити фестиваль «Бандерштат» закарпатським колоритом».

Закарпаття онлайн.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *