“Політична” складова збільшує шанси Балоги і Домбровського на перемогу у Євросуді

Ймовірність прийняття Європейським судом з прав людини рішення на користь Павла Балоги та Олександра Домбровського, яких Вищий адмінсуд позбавив депутатських повноважень, досить висока. Про це в коментарі Тиждень.ua заявила адвокат адвокатської контори “Скляренко та партнери” Юлія Стусова.

«Варто відмітити, що саме по собі рішення ВАСУ містить ряд спірних моментів, що може бути використано у відповідних заявах Балоги та Домбровського до Європейського суду з прав людини. Отже, за умови належного обґрунтування зазначених заяв, ймовірність прийняття Євросудом рішення на користь заявників, є досить високою», – заявила адвокат.

В якості однієї з основних підстав для звернення до Євросуд в даному випадку, за словами Стусової, скоріш за все, буде використано порушення «права на справедливий суд», передбаченого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Адже в даному випадку ВАСУ приймав рішення, як суд першої і водночас останньої інстанції, а прийняте рішення, як вбачається з його змісту, не може бути оскаржено», – зауважила Стусова.

 

«Також не слід виключати, що у відповідних заявах Балога та Домбровський можуть посилатись на дискримінацію за ознакою «політичні переконання» (ст. 14 Конвенції). В світлі загальновідомої думки європейської спільноти про політичні переслідування опозиції в Україні та останніх рішень ВАСУ про позбавлення депутатства, таке посилання може збільшити вірогідність прийняття ЄСПЛ рішення на користь заявників», – вважає адвокат.

Нагадаємо, 8 лютого Вищий адміністративний суд позбавив депутатських мандатів Павла Балогу і Олександра Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область). Вищий адміністративний суд своїм рішенням зобов’язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Згодом заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що не бачить легітимного законодавчого механізму для призначення перевиборів в одномандатних округах №11 і №71.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявляв, що ініціюватиме звернення народних депутатів до Конституційного Суду у зв’язку з цим рішенням ВАСУ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *