На Закарпатті у Нацпарку “Синевир” знайшли рідкісний гриб

На території НПП «Синевир» в Чорноріцькому природоохоронному науково-дослідному відділені, територія якого належить до заповідної зони, було виявлено плодові тіла гриба, які з ґрунту вирили дикі свині.

За деякими систематичними ознаками, фахівці наукового відділу нацпарку прийшли до висновку, що це плодові тіла, які можуть належати до виду Трюфеля білого.

Цей Трюфель – земляний гриб, регіонально рідкісний, який росте в більшості під листяними деревами на глибині 30 см і знайдено його в зимовий період. Відноситься цей вид до аскомікотових грибів родини трюфелевих.

Плодові тіла неправильної форми, дещо подібні на бульби картоплі з гладкою поверхнею. У молодих грибів забарвлення білувате, згодом стає жовто-бурим, у старих грибів часто з червонуватими плямами. Необхідно приблизно 5-6 років щоб під землею із спор виріс трюфель. Вони ростуть поодинці або невеличкою групою із 3-6 грибів. Трюфель білий має досить сильний запах, його використовують в кулінарії, як делікатесну страву.

Отже, оскільки даний вид гриба є рідкісним, то він заслуговує на вивчення і охорону, повідомляють в НПП “Синевир”. Тим більше, зазначають в установі, такий гриб на території виявили вперше.

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *