На допомогу закарпатським військовим виготовили символ Великодня (ФОТО)

Найрізноманітніші прояви писанкарства можна було знайти сьогодні на Театральній площі в Ужгороді. Шкрябанки, крапанки, квілінг, мармурованки, писанки, оздоблені папером та нитками — це лише невеликий перелік виробів, які продавали для того, аби зібрати кошти для воїнів. Цього квітневого дня біля Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» розцвіло писанкове дерево.

Сьогодні кожен охочий за символічну ціну міг придбати собі розмальоване яєчко з живого дерева, і цим самим підтримати армію. Виготовляли ці писанки протягом двох тижнів, поки проводилися майстер класи для дітей із усього Закарпаття. «Приблизно 200 писанок подарували дітлахи та майстри писанкарства. Крім того кожен міг повчитися, як саме робити писанки», — розповіла Тетяна Поринець, співорганізатор акції «Створи писанку — допоможи військовому». Вона показала різні цікаві техніки писанкарства, такі, як мармурування: у посудину із водою капають спеціальні фарби. На поверхні створюється унікальний візерунок, який сам «лягає» на яйце, опущене у воду. «Це просто, і навіть дворічний малюк уже може таким способом зробити писанку!», — додала Тетяна.

Одночасно на Театральній відбулася виставка-ярмарок писанок та інших атрибутів Великодня, на якій свої роботи представили школярі із Ужгорода. Організатор заходу Галина Ігнацевич, методист управління освіти, переконана, що такі події створюють особливу атмосферу свята, яка передається кожному перехожому, яка надихає та нагадує про найважливіше — духовність. «Ми надзвичайно задоволені заходом, адже власноруч зроблені писанки та обереги — це те, що передало енергію Божої благодаті для кожного, хто прийшов на виставку. Акція тривала недовго — всього годину, проте ми відчуваємо, що захід видався просто чудовим! Ми не лише вкотре привернули увагу до писанкарства, але і показали, наскільки талановиті наші школярі», — зазначила пані Галина.

Організаторами цих двох заходів є управління освіти Ужгородської міської ради, навчально-виховні заклади міста Ужгород, Закарпатський музей народної архітектури та побуту, ГО «Молодіжні ініціативи Закарпаття», Закарпатський осередок ВГТ «Бойківщина XXI століття». Інформаційний партнер — ГО «Закарпатська громада».

писанки писанки2 писанки3 писанки4

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *