Марія Бадида розповіла про наповнюваність бюджету Ужгорода

бадида7 липня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему: «Підсумки роботи ДПІ у м. Ужгороді за І півріччя 2014 року та наповнення бюджету».

З журналістами зустрілася Марія Бадида, начальник ДПІ у м. Ужгороді.
Йшлося, зокрема, і про зміни податкового законодавства, які вступили у дію з 1 липня 2014 року.
Як розповіла Марія Бадида, станом на 1 липня 2014 р. в ДПI у м. Ужгородi перебувають на облiку 19 731 суб’єктів підприємницької діяльності, серед яких 6132 юридичнi та 13599 – фiзичнi особи. З них стан «Основний платник» (платник за основним місцем обліку) мають 4386 юридичнi та 12462 фiзичнi особи. На спрощенiй системi оподаткування перебуває 928 юридичних та 5129 фiзичних осiб. Платники ПДВ – 783 юридичнi та 137 фiзичнi особи.
З початку року у місті зареєстровано 395 нових суб’єктів, припинено діяльність 333 СПД.
Середньомісячна заробітна плата штатного працівника міста Ужгорода у першому кварталі 2014р. становила 2729 грн., тобто зросла порівняно з відповідним періодом 2013 року на 6,2%.
Стосовно наповнення бюджету, то, не дивлячись на «неспокійне» становище в Україні, можна з упевненістю говорити, що ужгородські платники податків є сумлінними платниками, – каже головний податківець.
Платники податків міста Ужгорода сплатили до бюджету за січень – червень 2014 року 286,1 млн. грн.
Основні наповнювачі бюджету:
– найбільш питому вагу надходжень до бюджету становить податок на доходи фізичних осіб – 124,7 млн.грн, майже на 5 мільйонів більше, ніж за минулий рік відповідного періоду, за 1 півріччя 2013 року сума сплаченого податку на доходи фізичних осіб становила 119,7 млн.грн.
– податок на додану вартість – 90,17 млн.грн.;
– податок на прибуток 34,8 млн.грн;
– єдиний податок 18 млн.грн. ( 4,8 млн.грн.– це податок з юридичних осіб та 13,1 млн.грн. – єдиний податок з фізичних осіб).
Марія Бадида нагадала, що з 1 липня і до 29 серпня 2014 року триває сплата податку за землю фізичними особами-власниками землі.
Підставою для нарахування плати за землю є дані земельного кадастру. Об’єктом плати за землю є: земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власності. Ставка і розмір податку залежать від площі земельної ділянки, а також від того, де вона знаходиться і як її використовують.
Відповідно до Податкового кодексу України від сплати податку звільняються:
-інваліди першої і другої групи;
-фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
-пенсіонери (за віком);
-ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
-фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Фізичні особи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, в разі втрати годувальника тощо) після досягнення ними пенсійного віку, мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності.
Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа має подати до органу Міндоходів за місцезнаходженням земельної ділянки, заяву про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення тощо).
Станом на кінець червня, з початку року, платниками податків міста Ужгорода вже сплачено 5,2 млн.грн плати за землю
Тому, наголошують податківці, якщо володієте землею і з якихось причин не отримали податкове повідомлення-рішення (квитанцію), то обов»язково зверніться до ДПІ у м.Ужгороді, ЦОП, віконце №6, та отримайте «квитанцію» на сплату податку за землю, власником якої ви є, і сплатіть її до 29 серпня 2014 року.

Йшлося і про зміни в оподаткуванні пенсій. З 1 липня пенсія більше 10 000 гривень буде оподатковуватись.
Прийнятий 27.03.2014 року Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» вносить певні зміни стосовно оподаткування пенсій, які до 1 липня 2014 року не оподатковувались взагалі.
Зокрема, відповідно до запроваджених змін, до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету, якщо їх розмір перевищує десять тисяч гривень на місяць, – у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються у країні їх виплати.
Таким чином, з 1 липня, з суми перевищення 10 тисяч гривень (на місяць) нарахованої пенсії, органи Пенсійного фонду, як податкові агенти, будуть утримувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15 % (17 %).

Щодо податку на нерухоме майно, то сплата податку фізичними особами за 2013 рік буде проводитись «по-старому», тобто за житлову площу.
Раніше податок мали оплачувати фізичні та юридичні особи, які володіють житловою нерухомістю. При цьому об’єктом оподаткування була виключно житлова площа нерухомості, тобто приміщення, призначені для проживання. Допоміжна площа, така як кухні, коридори, комори, балкони, лоджії і т.д., для розрахунку оподатковуваного площі до уваги не бралися.
А з прийняттям закону “Про запобігання фінансовій катастрофі…” податком за 2014 рік буде обкладається загальна площа житла, що перебуває у власності особи, тобто не тільки кімнати, але і допоміжні і службові приміщення.
Пільги для фізичних осіб залишилися без змін за тим винятком, що віднімаються тепер “пільгові метри” із загальної площі всіх належних фізичній особі об’єктів.
Це значно розширює перелік реальних платників податку і звужує кількість “пільговиків”, тому, що знайдеться достатня кількість громадян, яким належить одна або кілька квартир загальною площею більше 120 кв.м, або житловий будинок, загальна площа якого перевищує 250 кв.м., або разом будинків і квартир 370кв.м.

За законом від 27 березня 2014 року, застосовується ставка податку для фізичних осіб у розмірі:
1% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. для квартир до 240 кв.м.
1% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. для будинків до 500 кв.м.
1% мін.заробіт. плати за 1 кв. м. для будинків і квартир разом до 740 кв.м., ще раз підкреслюємо, що береться загальна площа об»актів нерухомості.
У разі якщо загальна площа вказаних об’єктів перевищує встановлені обмеження, ставка податку становитиме 2,7 % мінімальної заробітної плати за 1 кв. м площі, що підлягає оподаткуванню.

Також Марія Бадида наголосила, що власники нерухомості повинні сплатити податок за нерухомість якою володіли у 2013 році до 26 серпня 2014, по-старому, тобто за житлову площу. (Так як, цього року, офіційно останній робочий день місяця червня припав на 27 червня, тому контролюючі органи повинні були вручити податкове повідомлення-рішення до 27 червня. відповідно Податкового кодексу, фізичні особи протягом 60 днів з дати вручення повідомлення-рішення мають сплатити податок а нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки)
Тому якщо Ви, є платником даного податку, і не отримали з якихось причин податкове-повідомлення рішення, то будь-ласка зверніться до ДПІ у м.Ужгороді, ЦОП, віконце № 5 та отримайте «квитанцію» на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *