Івана Козака з його благословенним 80- літтям вітала вся Турянська родина (ФОТО)

У середу, 12 жовтня, в Перечинському будинку районної культури відбулося незабутнє святкування з нагоди 80- річчя від дня народження  відомого українського поета, драматурга, публіциста, Лауреата обласних премій імені Федора  Потушняка та Августина Волошина, члена Національної спілки  письменників України Івана Козака.

Привітати ювіляра прийшло багато людей – повен зал. Серед яких – представники обласної, районної та міської влади, депутати різних рівнів, письменники, вчителі, працівники культури, освіти, земляки та вся родина.

Його життя і діяльність,  як магніт, притягували до себе кожного, хто мав честь знати його, працювати поруч, спілкувався.   Більшість із присутніх на святі казали, що люблять його за добру , щиру вдачу та великий талант, який допоміг знаному земляку прославити Перечинщину за морями й океанами. Найбільшу основу творчого доробку Івана Козака склав віршований роман-трилогія :»Доле наша-хто ти?» про минуле й нинішнє Закарпаття – прекрасної часточки української землі, як спільний проект  видавництва «Українська книга»  у Нью-Йорку і «Закарпаття» в Ужгороді.   Колеги по цеху розповідали, що він – автор цілого ряду п’єс про життя земляків із Турянської долини,  Августина Волощина, які при повних аншлагах  ставилися  на сцені обласного театру,  їх добре сприймали у багатьох областях України та братньої Словаччини. Та все ж вершиною драматургії  Івана Козака є його історична драма, в центрі якої постать славетного земляка- Президента Карпатської України Августина Волошина, – “Судний час” (2007 ). А ще Іван Козак – почесний член ради крайової «Просвіти», обирався депутатом Перечинської райради та був свого часу навіть  заступником Перечинської РДА.

Розпочинаючи святкове дійство, ювіляр запросив всіх вшанувати хвилиною мовчання  пам’ять відомого закарпатського літературознавця Дмитро Федаки, якого перестало битися серце вчора. Після чого  Валерія Дорогович розповіла  про життєвий і творчий шлях іменинника і зробила це дуже  зворушливо і душевно.

Піднесеним і теплим був виступ заступника голови облради Петра Грицика, який  щиро привітав знаного земляка, сердечно подякував за велику громадсько-культурну та  виховну роботу, вболівання за долю Турянської долини і її людей,  дав виску оцінку його літературній  творчості, назвав людиною з великої літери, своїм добрим другом і наставником.

–  З великим захопленням слухав розповідь про ювіляра і зловив себе на тому, що багато цікавого почув про нього вперше, що  говорить про його скромність, а це – коштовність мудрості, – наголосив Петро Васильович . На завершення  вручив йому найвищу крайову відзнаку нагрудний знак За розвиток Закарпаття“.

Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі сказав, що творчий доробок Івана Козака  суттєво збагатив духовну скарбницю нашого краю. Його твори народжені правдою життя, їм притаманна краса природи  і душевна краса людей Турянської долини, а його  вірші, поеми, віршовані романи, п’єси переконливо ілюструють багатющу історію нашого краю. Вони мають велике пізнавальне і виховне значення. То ж недаремно у ці дні у привітаннях і побажаннях поету адресовані слова:» Козацькому роду нема переводу!»

-З роси і води вам, дорогий ювіляре!, – сказав В. Густі та вручив унікальні подарунки. А саме:  жбан  ручної роботи народних умільців Закарпаття. Адже, як додав Василь Петрович, один із улюблених творів іменинника є роман Романа Федоріва «Жбан вина», то  щоб і на грядущі ювілеї, мовив він, було з чого причастити нас, колег по цеху. А як отаману закарпатського письменства вручив  ще й опришківський  топірець,  зроблений на Міжгірщині – батьківщині Ілька Липея.

Щиро вітали винуватця торжества керівництво району та міста, письменники та поети, а це –  Петро Ходанич,  Василь Мулеса, Олександр Гаврош, Юрій Шип та багато інших знаменитостей Закарпаття.

Додали  святу колориту виступи народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Лемківчанка», самодіяльної народної чоловічої хорової капели «Боян» УжНУ, учнів рідної Турицької ЗОШ І-ІІ ст., викладацького квартету «Мрія» Тур’я-Реметівського ДМШ та ін..

Та родзинкою дійства все ж  був виступ Анастасії Козак з піснею, яку залюбки вона дарувала дорогому дідусеві.

А завтра знаменитий Іван Козак продовжить  свою творчу ходу  з прекрасної Турянщини – святого краю до кожного з нас. Кому миле високе  віршоване слово.

Прес-служба Закарпатської облрадиkozak3 kozak4 kozak

kozak2

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *