Іван Пилипець презентував в Ужгороді нову пісню «Гора Красія» (відео)

Іван Пилипець, заслужений артист України презентував в Ужгороді нову пісню «Гора Красія». Автор слів нової пісні виконавця – Василь Густі, закарпатський поет, публіцист, перекладач. Музика – композитора, народного артиста України Олександра Злотника. Новий твір, каже виконавець, популяризує  закарпатський фольклор , а разом з тим нашу Срібну землю» –Закарпаття і найкращі місця регіону.

Презентація відбулася в Ужгородському інституту культури і мистецтв, де співак віднедавна викладає вокал.  Євгеній Тищук, начальник Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА зауважив, що Іван Пилипець – це вже бренд Закарпаття. «Можна сміливо сказати, що він прожовує традиції Івана Поповича, Степана Гіги. Чудово, що презентація відбувається саме в Ужгородському інституті культури і мистецтв, де народжуються майбутні професіонали, – сказав Євгеній Тищук. – Приємно, що вірші до пісні написані метром, який дійсно представляє професійне літературне слово».  За словами Євгенія Тищука, Іван Пилипець не тільки чудовий виконавець, але й професійний менеджер, який зміг організувати найкращих фахівців для випуску нової пісенної роботи.

Іван Пилипець розповів, що у процесі підготовки відео він вперше побував на Красії. Гора його вразила, а також те, що на таку височину можна виїхати на «Ниві». «Як «Нива може вийти на Красію і не поламатися? Тут такі хлопці на Березнянщині живуть, що пісня «Гора Красія» може стати гімном для громади. Для мене найголовніше- це популяризувати нашу Срібну землю, даруючи ті крила, ту душу, щоб пісня летіла далеко у світ. Я вперше був на Красії, співаєш там, дивишся на Польщу, Словаччину, дивишся униз – і щасливий. Ніколи не треба ганьбитися тих місць, де ти народився, а я прославляти їх», – каже Іван Пилипець.   

Співак розповів, що попри те, що навіть дружина каже більше продукувати сучасні пісні, він все одно надає перевагу фольклорним мотивам. «На М1, М2 нас не беруть, бо ми у вишиванках, з нашим «гоя-гоя». Але я вважаю, що кожен регіон України  має унікальні місця, унікальні таланти.  Молодь не дуже пристає до того всього, але є люди, фанати того що вони зберігають традиції. Зокрема, і Ярослав Шукаль, з яким ми познайомилися на зібраннях закарпатців у Києві», – додав виконавець.  

Іван Пилипець також розповів, що розпочав кар’єру викладача вокалу в Ужгородському інституті культури і мистецтв, і це йому дуже подобається. «Буду у заочників вести вокал, – пояснив співак – Закарпаття має той цвіт і все складається, як має складатися». 

Василь Густі, закарпатський поет, автор слів до пісні, розповів, що про Березнящину має чимало творів, частина з них – ще неопубліковані:  «Хотів би подякувати Великоберезянській громаді, яка у дуже важку пору мого життя у 1971 році дала мені прихисток. Там почалася моя творча дорога. У мене про цей край дуже багато віршів. Хто побачить Красію, Явірник, то ніколи не забуде. Іван для пісні обрав поезію «Моя Красія».

У кліпі знімалася також Анастасія Феєр, Міс Закарпаття -2021.Вона зауважила, що краса природи залишається у пам’яті кожного, які  робота над кліпом та сама пісня.

До речі, незабаром Іван Пилипець видасть ще один новий музичний продукт – мюзикл «Сватанки». «Минулого року, коли ми через карантин не могли виступати, я псіханув і написав мюзикл. Ми зняли його, називається «Сватанки», історичний пероід – 1931 рік»,- пояснив виконавець. Наразі мюзикл перебуває у процесі монтажу, постановку планують  наступного року у палаці «Україна».

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *