Як представники НАТО оцінили українське Закарпаття

Добігає кінця п’ятиденний міжнародний захід під назвою «Союзницька міць. Карпати кличуть та об’єднують», котрий тривав переважно на території Ясінянської об’єднаної територіальної громади, що в Рахівському районі на Закарпатті. Фактично ця місцина – історичний центр Гуцульщини та практично географічний центр Європи. Саме тому символічно, що тут й зустрілись військові представники Збройних Сил України та Північноатлантичного альянсу. Чи не вперше в такому форматі взяли участь  й представники трьох іноземних посольств: Латвії, Словаччини та Чехії.  Неймовірні карпатські краєвиди та колоритна етнографічна гуцульська культура залишила в кожного учасника союзницького походу незабутні враження на довгі роки. Не обійшлось й без родзинки зустрічі – підкорення однієї з найвищих та складних вершин українських Карпат – гори Петрос, висотою 2020 метрів над рівнем моря.

‒ У нас в Україні є шість карпатських вершин висотою понад 2000 метрів, дві з них – Говерлу та Петрос ‒ ми уже підкорили, ‒ розповідає організатор союзницького заходу полковник Микола Журавльов.  – У планах на майбутнє – залучення ще більшої кількості міжнародних партнерів та сходження нами на ще непідкорені вершини Українських Карпат.

Цього разу міжнародний захід об’єднав досить велику кількість учасників як військових, так і цивільних. Серед них ‒ Українська військова організація «Спас-23», Спілка офіцерів України, Закарпатське культурно-освітнє товариство «Просвіта», Київський обласний центр допомоги учасникам АТО/ООС та їх сім’ям, представники вищих навчальних закладів з Києва та Рівного, а також ветеранські об’єднання атовців. Також до експедиції долучилась й Вікторія Опанасюк, дружина загиблого під час Революції Гідності Героя України.

‒ Проведення даного заходу допомагає налагодити співпрацю між Україною та країнами Північноатлантичного альянсу, покращити дружні стосунки, під час спільних заходів маємо можливість обговорити проблеми та шляхи їх вирішення, ‒ зазначила під час зустрічей Вікторія Опанасюк. – У нас є можливість познайомити іноземців із нашою культурою, мовою та звичаями. У нашій країні триває війна, щодня ми хоронимо свої рідних, ми втомились від війни, ми прагнемо миру! Тому нам дуже необхідна підтримка наших партнерів, адже саме роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн, які є союзниками та поділяють однакові цінності та демократичні принципи.

Зі свого боку під час зустрічей Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Марек Шафін підтвердив беззаперечну підтримку його держави у боротьбі за свободу та незалежність України.

‒ Україна може сама вирішувати абсолютно всі свої внутрішньодержавні проблеми, ‒ зазначив Марек Шафін. – Це унікальна європейська держава з величезним ресурсним потенціалом, добрими і щирими людьми, гарними краєвидами та чудовою культурою, і вона сама здатна цим усім управляти. Тільки українці вирішуватимуть майбутнє своєї держави, а наша держава лише спрятиме та підтримуватиме вас в ухваленні будь-яких рішень.

Канадські військові – окрема тема дружніх взаємовідносин. Іноземні військові уже не перший рік їздять на практично всі зустрічі та заходи, куди запрошує українська сторона, постійно допомагають матеріально та виділяють професійних військових інструкторів для навчання українських солдатів та офіцерів.

‒ Україна – це мій другий дім, я її дуже люблю та поважаю, ‒ поділився враженнями капітан Збройних сил Канади Метью Стоунер ‒ радник з питань порядку денного «Мир та безпека» офісу НАТО в Україні. – Я вражений українцями, я вражений їхньою історією та культурою і беззаперечно підтримую їх у боротьбі за свою незалежність та суверенітет.

Після спільного підкорення Петроса та інших екскурсійно-відпочинкових заходів іноземні військові ще раз підтвердили свою підтримку України та запевнили, що й надалі підтримуватимуть та допомагатимуть у всьому. Ясінянську громаду теж високо оцінили іноземні гості та навіть спільно відкрили знак Співдружності Україна ‒ ЄС на адмінбудівлі територіальної громади.

‒ Укранську історію та культуру потрібно підтримувати та розвивати, адже це і є ознака того, що ми маємо своє, національне, ‒ сказав голова Ясінянської об’єднаної територіальної громади Андрій Делятинчук.  ‒ Наш край, як і Україна в цілому, має давню та постійно войовничу історію. За неї варто боротися.

Кореспондент АрміяInform

Гуцули Ясінянської громади (голова Андрій Делятинчук) гостинно зустріли учасників міжнародного заходу «Союзницька міць. Карпати кличуть та об’єднують».
На полонині Головческа, у підніжжя величавого Петроса гостям краю розповіли про історію краю та частували традиційною гуцульською їжею.
Газдині з села Лазещина Ясінянської громади варили скомирду (банош) для учасників міжнародного заходу .
Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін та голова крайового товариства “Просвіта” Павло Федака уважно спостерігали за процесом варіння скомирди та начились тонкощів виготовлення цієї автентичної страви.
Представники НАТО та Збройних сил України високо оцінили традиційну гуцульську їжу.

Учасники міжнародний заходу «Союзницька міць. Карпати кличуть та об’єднують» були вражені виступом дитячого фольклорно-етнографічного колективу Ясінянської школи мистецтв (кер. Г. Жураковська та О. Гутелюк).

На базі Ясінянської територіальної громади проходить міжнародний захід під назвою «Союзницька міць. Карпати кличуть та об’єднують», у рамках якого українські військовослужбовці, ветерани АТО/ООС, а також представники Північноатлантичного альянсу (НАТО) беруть участь у різноманітних заходах.
У приміщенні Ясінянської селищної ради презентували виставку-фотоекспозицію Україна − НАТО.
На відкритті заходу були присутні Голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, представник Національного університету оборони, полковник Микола Журавльов,офіцери збройних сил Канади, Метью Стонер та Девід Бойс, відповідальний працівник Міністерства оборони України Радченко Л.М., голова крайового товариства “Просвіта” Павло Федака, вдова Героя України Валерія Опанасюка – Вікторія Опанасюк.

/

/

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *