До кінця тижня угорський консул в Берегово покине Україну, – Клімкін

Будапешт має відкликати свого консула в Берегові до кінця цього тижня, в іншому випадку Україна вишле його сама.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін у відеозверненні на Facebook.

“Я виклав міністру закордонних справ Угорщини нашу аргументацію, вони порушили Віденську конвенцію про консульські відносини, це сто відсотків.

Я запропонував угорському міністру відкликати цього консула. Якщо це не буде зроблено цього тижня, ми надішлемо ноту угорській стороні про його висилку. Саме цього тижня”, – наголосив він.

Клімкін також заявив, що дипломатичний скандал між Україною і Угорщиною через масову видачу угорських паспортів українським громадянам вигідний третій стороні.

За його словами, можливістю дестабілізувати ситуацію на Закарпатті може скористатись РФ. Глава МЗС закликав утриматись від проявів міжнаціональної ворожнечі.

“Дії Росії не в інтересах угорців Закарпаття, вони, звичайно, не в інтересах Угорщини. На це насамперед маємо зважати. І я застерігаю всіх від “наїздів” – вибачте за недипломатичну мову – або цькування угорців Закарпаття.

Навпаки, маємо допомогти нашій угорській громаді, маємо перехопити ініціативу, діяти дуже послідовно і ініціативно. І взагалі будемо діяти з Угорщиною ввічливо, але дуже жорстко”, – зазначив Клімкін.

Він також підкреслив на необхідності дискусії щодо умов українського громадянства. Міністр вважає, що дискусія є актуальною не лише для тих українців, які мають другий угорський чи румунський паспорт.

“Я був в канадському Едмонтоні декілька тижнів тому – не один, не п’ять, не десять – десятки українців з канадійським громадянством хотіли б допомагати і працювати тут. Але не можуть через проблеми з громадянством”, – сказав він.

Раніше в українських ЗМІ з’явилася інформація про видачу паспортів Угорщинигромадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео з прийняттям присяги.

Після прийняття присяги, в якому громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов’язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив це питання з главою угорського зовнішньополітичного відомства Петером Сійярто на полях Генасамблеї ООН в США. За словами Клімкіна, вони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в Береговому, але Сійярто не погодився з позицією Києва щодо порушень з боку консула.

http://

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *