Watsons UA

Бактеріальний опік плодових – небезпечне карантинне захворювання

Бактеріальний опік плодових – небезпечне карантинне захворювання

 

Бактеріальний опік плодових збудником якого є Erwinia amylovora, надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Збудник уражує близько 170 видів рослин.Найчутливішими плодовими культурами до

опіку є : груша, яблуня, абрикос, персик, вишня, айва, слива. Декоративні  та дикорослі : горобина, глід, китайська айва, троянда, кизил.

Вперше в Україні бактеріальний опік плодових виявлено у 1999 році в Чернівецькій області. Карантинний режим було запроваджено на площі 150 га.Потім виявили поодинокі вогнища збудника бактеріального опіку

плодових  у Закарпатській області на присадибних ділянках громадян у Виноградівському, Берегівському, Ужородському та Іршавському районах. З часом вогнища хвороби у цих областях  були ліквідовані,і карантинні режими  скасовано.

Опік плодових уражує квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди. Квіти в’януть змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві.Інфекція від квітів передається на сусідні листки і гілки. Інколи ураження квітів може призвести до втрати

цілої гілки чи дерева.Часто з ураженого плоду виділяється липка рідина від молочного до бурштинового кольору( бактеріальний ексудат).

Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації,коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження опади та комахи переносники.

Ознаки  ураження  бактіальним  опіком

Найбільш сприятливими  умовами для розвитку захворювання навесні є температура   повітря вище +18 С та відносна вологість повітря 80%.

Основними переносниками  є комахи ( мухи, попелиці, бджоли, оси ), а на далекі відстані переносниками є птахи ( шпаки) Є три періоди появи хвороби:

-ранньовесняний (період розпускання бруньок та цвітіння)

-літній (період інтенсивності росту дерев)

-осінній (період посилення сокоруху)

Для профілактики захворювання рекомендують викорчовувати дикорослі плодові  і глід, які можуть бути носіями інфекцій. До профілактичних заходів відносять  вибір стійких сортів. Також регулярно обробляти сад інсектицидами та постійно оглядати верхівку дерев, листки, пагони і квіти. У літній період  землевласники можуть обробляти сади фунгіцидами  Делан, Топсін Терсел, Стробі та інсектицидом Моспілан(для знищення комах-переносників)

Харчій Е. І.,Михайловська Ю.В.-провідні спеціалісти Відділу фітосанітарних заходів на кордоні в Закарпатській області

Гілки з «випаленими» листами після сильної інфекції бактеріального опіку плодових
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *