Categories Новини

Ващук намагається повернутися в крісло ректора УжНУ

ващукЯк відомо, ректором університету є член партії Балоги Єдиний Центр Володимир Смоланка. Ректором він став після продій на Майдані, коли активісти Майдану організували студентський бунт і фактично змусили тодішнього ректора Федора Ващука написати заяву на звільнення.

Ващук згодом опинився у Центральноєвропейському університеті у місті Скаліца (Словаччина), де певний час був ректором. Таку посаду він отримав за сприяння в здобутті студентами УжНУ другої освіти саме в цьому словацькому університеті. Однак згодом Ващука поло зміщено з посади ректора і він фактично залишився без роботи.

Однак уже в серпні цього року Федір Ващук подає позов до суду на відновлення його на посаді ректора УжНУ. Ващук взяв на озброєння таку саму підставу, якою скористався уже екс-мер Ужгорода Віктор Погорєлов – з посади його було звільнено під тиском і з погрозами фізичної розправи. Якщо пригадати тогочасні події, то на Ващука дійсно чинився потужний тиск з боку активістів Майдану. Студенти були налаштовані рішуче. І якщо ще більшість викладачів та студентів так званого «зеленого корпусу» на вулиці Заньковецькій (будівля колишнього Закарпатського державного університету, який очолював Ващук до злиття вузів) були за Ващука, то весь «БАМ» (факультети розміщені в корпусі на Університетській) прагнули звільнення Ващука.

Федір Ващук маневрував. Коли його фактично «приперли до стінки» перед ректоратом під час мітингу, то він пообіцяв написати заяву про звільнення з посади ректора, однак потім «передумав». Віктор Балога розумів, що «революційний пил» може спадати і Ващука потрібно знімати «під гарячу руку». Прихильними до Балоги активістами Майдану та близькими до нього викладачами УжНУ було організоване чергове віче і фактично штурм ректорату після чого Ващук остаточно здався.

Але якщо Віктор Погорєлов свій суд свого часу виграв, то Ващуку буде важче. Наразі Федір Ващук намагається використати політичну ситуацію в області. Він таємно, але дуже інтенсивно працював на цих виборах на кандидата в мери від партії «Відродження» Богдана Андріїва. Як відомо, «Відродження» в Закарпатті курує нардеп Михайло Ланьо, який став непримиренним ворогом Віктора Балоги після «мукачівських подій». Таким самим опонентом Балоги є і нинішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який навіть вирішив в Закарпатській обласній раді створити принаймні ситуативну більшість фракцій партії «Солідарність» та «Відродження». Таким чином Ващук отримав прихильного до себе мера Ужгорода та щонайменше не ворожого губернатора, якому ректор УжНУ від партії Балоги Володимир Смоланка також можу бути кісткою в горлі.

Паралельно Федір Ващук після тривалої мовчанки почав інформаційну атаку на Володимира Смоланку. Лідер «Опозиційного Блоку» Олександр Ледида до останнього сподівався, що Ващук буде кандидатом в мери Ужгорода від «опозиціонерів» і надав йому ефір на власному телеканалі «21 Канал». В ефірі Ващук розродився потужною критикою на нинішнє керівництво університету, яке, на його думку, не здатне продовжити ті «добрі та прогресивні» справи, які були ним започатковані. На що ректор Володимир Смоланка в пресі Балоги відповів аргументами, що за короткий час за його керівництва університет різко піднявся у рейтингу вишів України.

У свою чергу колектив УжНУ за короткий час зібрав понад 700 підписів під листом-зверненням Голові Комітету Верховної Ради України Лілії Гриневич та Міністру освіти і науки України Сергію Квіту, у якому висловили свою стурбованість спробами Федора Ващука відновитися на посаді.

Викладачі переконують, що ніякого тиску на Ващука не чинилося, а Смоланка обраний цілком законно (на конференції трудового колективу «за» Смоланку було 284 голоси і всього 2 «проти».

Колектив звертається з проханням до Гриневич та Квіта «не допустити ігнорування принципу автономії вузу та створення прецеденту зміни керівництва Університету всупереч прозорій, демократичній та законній процедурі виборів та волі трудового колективу».

Підписи під листом збиралися в терміновому порядку, бо вже днями у Шевченківському районному суді Києва відбудеться третє судове засідання у справі поновлення Ващука.

Ми прогнозуємо, що суд може стати на бік Федора Ващука, однак зважаючи на міцну дружбу Віктора Балоги та міністра освіти уродженця Закарпаття Сергія Квіта можна не сумніватися, що Квіт виявить принципову позицію щодо підтримки ставленика Балоги Володимира Смоланки. Щоправда, багато що може залежати від позиції Президента України та глави уряду, які регулярно піддаються критиці з боку Балоги і для яких «ручний» ректор Балоги не є бажаною персоною. Але й колишній «регіонал» на посаді ректора для них також не прийнятний. Тому не виключений варіант, що УжНУ з часом очолить «третя» особа.

Василь Король, Prozak.info

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *