Categories Культура

У словацькому Кошице про ситуацію в Україні говорили не українською

З 19 по 27 квітня у словацькій культурній столиці і другому за величиною місті цієї країни Кошице тривав третій поспіль форум «Дні України у Кошице». Захід об’єднав представників органів самоврядування, бізнесу, культури, освіти та спорту з усіх куточків обох держав з метою обміну досвідом та налагодження транскордонної співпраці. Попри великий розмах, цьогорічний захід не обійшовся без ложки дьогтю в українській  “бочці меду”… Повідомляє “Groza-news”

Цього року Україна була представлена досить потужно. Окрім столиці були мери та  бізнесмени з Дніпра, Кривого Рогу, Миколаєва, Вінниці, Чернівців та багатьох інших міст. Були цікаві тематичні семінари та форуми, пошук грантодавців та потенційних інвесторів. На жаль, Закарпаття цього разу було представлене доволі скромно. На Днях України був присутній Керівник Агенції місцевого розвитку Виноградова Артур Шерегі, а також  депутат Іршавської міськради Віктор Товстий.

19 квітня у перший день заходу, який відкрила заступник мера Кошиць Рената Ленартова, квітня під вечір у культурпарку, де базуються “Дні України”, словаки слухали про актуальну ситуацію в Україні. При чому, з ініціативи уряду міста Кошіце, саме цей блок уперше за всю історію проходив виключно словацькою мовою. Також уперше про актуальну ситуацію в Україні говорили лише словаки. До дискусії не було запрошено жодного українського журналіста, аналітика чи оглядача.

Хоча словацькі політологи україністи з Пряшівського університету у своїх виступах і говорили про підтримку України іноземними державами на рівні ЄС та лобіювання інтересів нашої держави перед євроструктурами та міжнародними організаціями з боку Словаччини, що, на їхню думку сприятиме пришвидшенню євроінтеграційних процесів в Україні.

А вже у спілкуванні з представниками української діаспори, які були на цій “дискусії без дискусії”, почули підтвердження тому, що Росія проводить гібридну агресію проти України з позиції третіх країн та їх можливостей з використання міжнародних організацій, у тому числі ОБСЄ, ООН та окремо взятих провладних партій Угорщини, деяких політиків Словаччини, а також окремі словацькі, чеські та угорські ЗМІ.

Про російський слід на Днях України у Кошице свідчило і те, що під час онлайн обговорення ситуації в Україні, було видно провокативні запитання так званих проросійських “ботів”, яких, за словами словацьких колег-журналістів, у їхній країні — кілька тисяч.

Довідка “Groza-news”

«Дні України в Кошице» – це захід, який уперше пройшов у 2015 році. Його мета — розбудова відносин у рамках транскордонної співпраці України та Словацької Республіки. Окрім того, у межах проекту відбувається «Словацько-Український Інвестиційний Бізнес-Форум/SUF», який має на меті створення платформи для взаємовигідної співпраці України та Словаччини.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *