Найбільша афера лісової галузі Закарпаття набуває нових подробиць

2016 рік був багатий на події в лісовій галузі- це впровадження нових санітарних правил, це тисячі кубів незаконно вирубаного лісу на кордоні з Словаччиною та численні факти великих і дрібних зловживань у сфері лісового користування. Проте сумний антирекорд лісовики встановили при проведенні ліквідації ДП “Закарпатагроліс”. Завдяки принциповій позиції громадських активістів були опубліковані шокуючі подробиці цього дійства, яке без перебільшень, виявилося найбільшою аферою в лісовій галузі Закарпаття не лише минулого року, але, на мою думку, останніх 25.

Зізнаюся, я особисто, у липні минулого року мав розмову з начальником ЗОУЛМГ та вже тоді радив йому звернути увагу на роботу ліквідаційної комісії агролісу, оскільки, як кажуть, неозброєним оком було видно, що процес ліквідації підприємства викликає багато запитань з юридичної точки зору, правильності формування ліквідаційної маси підприємства, повноти розрахунків звільненим працівникам та передачі основних засобів новоствореним або діючим Держлісгоспам, не говорячи вже про право вести взагалі лісосічні роботи під час ліквідації. Мною також було наголошено Валерію Івановичу не лише на повній відсутності необхідного досвіду у голови комісії, але і на тому, що вона занадто захопилася питанням створення нового лісового підприємства на базі ліквідованої міжгірської філії агролісу і часу вникати в законодавчі нюанси в неї не знайшлося. На жаль, а в цьому переконалося багато людей які вболівають за долю лісу, будь яка порада чи рекомендація від будь кого сприймається високими лісовими начальниками надзвичайно болісно, їм здається, що хтось намагається обмежити їх вплив, чи, боронь Боже, прагне зайняти їх “царственні крісла”.

Більше того, навіть створена громадська рада при ЗОУЛМГ повністю перетворена в декорацію, а зі слів одного з членів ради керівництвом ЗОУЛМГ видано неофіційну директиву усім працівникам від лісника до керівника ЛМГ припинити будь яке спілкування з громадськими активістами. Один відомий правозахисник каже, що навіть каву випити з давніми друзями з лісового господарства не може в позаурочний час бо ті реально бояться втратити роботу. Натомість прес-служба ЗОУЛМГ працює в стилі Міністерства Правди з відомого роману Джорджа Оруєлла “1984”. Уся інформація в режимі хвалебних од начальству і повне ігнорування реалій лісового господарства. Погодьтеся, що ріст боргів агролісу за якісь два роки з близько 20 млн.грн., до близько 65 млн.грн. мав би, принаймні, зацікавити керівництво ЗОУЛМГ , а прес-служба хоча б спробувала описати та пояснити причини такого стану речей. Адже за ці два роки підприємством заготовлено і продано, в основному експортерам, десятки тисяч кубів лісу не лише смереки, але й цінного дуба який коштує не одну тисячу гривень за кубометр. Спіймавши якогось мало забезпеченого гірського жителя з возом дров чи декількома новорічними ялинками ЗОУЛМГ устами прес-служби негайно рапортує про таку “перемогу”, а тут така підозріла тиша.

Треба пам’ятати, що основна сума такого астрономічного для Закарпаття боргу державного підприємства, в основному складається з боргів до пенсійного фонду та бюджету. Вже зараз багато звільнених працівників агролісу при виході на пенсію стикнулися з тим, що значний період їхньої роботи не може бути включений до трудового стажу бо “найефективніший” керівник (за визначенням Мурги В.І.) голова ліквідаційної комісії ігнорує прямі вимоги закону щодо першочергового погашення боргів банкрута згідно трудового законодавства та боргів до бюджету і пенсійного фонду. Також потрібно відзначити, що агроліс ліквідовується без правонаступництва, а тому є ризик, що при такій організації ліквідаційної процедури держава в особі пенсійного фонду та бюджетів безповоротно втратить десятки мільйонів гривень, що є неприпустимим з будь якої точки зору.
Тому з метою недопущення нанесення збитків державі внаслідок ліквідації ДП “Закарпатагроліс” публічно звертаюся до керівництва галузі взагалі та начальника ЗОУЛМГ Мурги В.І. зокрема, першочергово вжити наступні заходи:
1. Негайно, в межах своїх повноважень, забезпечити повернення у правове русло процесу ліквідації ДП “Закарпатагроліс”;
2. Взяти на контроль повноту та правильність розрахунку звільненим працівникам належних виплат;
3. Забезпечити збереження основних засобів, їх оцінку та реалізацію з наступним спрямуванням коштів на погашення боргів підприємства згідно черговості.
4. З метою збільшення робочого часу на якісне виконання обов’язків голови ліквідаційної комісії розглянути питання доцільності займання нею ще й посади директора Міжгірського ЛГ;
5. Негайно ініціювати скликання громадської ради при ЗОУЛМГ по питанню ліквідації ДП “Закарпатагроліс”, запросити професійних арбітражних керуючих, яких в Ужгороді достатньо, та обговорити шляхи вирішення проблеми і недопущення втрат пенсійного фонду та бюджету.

Окремо хочу нагадати і керівництву ЗОУЛМГ і ліквідаційної комісії, що все майно банкрута та основні засоби в жодному разі не можуть бути передані іншим суб’єктам господарювання. Обов’язок ліквідаційної комісії забезпечити їх збереження, оцінку, та реалізацію через аукціон з наступним спрямування виручених коштів до ліквідаційної маси і лише після повного погашення усіх боргів можлива передача майна яке залишилося іншим підприємствам, в тому числі і новоствореним, згідно чинного законодавства. Потрібно також пам’ятати, що на будь які дії з основними засобами потрібно погодження МІНАПК.

Багато запитань викликає яким чином маючи в розпорядженні ліс фонд при таких діючих цінах борг підприємства ріс шаленими темпами,питання права здійснювати лісосічні роботи залишимо компетентним органам. Всім відомо, що останні три роки, у зв’язку з падінням курсу гривні, для лісу як експортного товару були найсприятливіші в плані рентабельності і умудритися наростити боргів на десятки мільйонів за цей час треба було неабияк постаратися.

Погодьтеся, після такого “господарювання” в агролісі навіть тисячі кубів зрубаного бука на словацькому кордоні виглядають дитячою забавкою, але чомусь про це скромно мовчить ЗОУЛМГ. Тактика ховати голову в пісок, приховуючи реальний стан речей в лісі може дуже дорого коштувати державі, тому вважаю за потрібне найближчим часом винести питання реформи лісової галузі по “закарпатськи” на раду реформ при МінАПК. Думаю і міністр, особливо після “підстави” з картами, знайде час прискіпливіше вникнути в роботу лісової галузі Закарпаття.

Вважаю своїм обов’язком застерегти високих лісових чиновників від намагання створити з лісової галузі такий собі закритий клуб і розпоряджатися лісовим багатством на власний розсуд. Громадськість зробити це не дозволить, не той час. Пам’ятайте! Ліс не ваша присадибна ділянка, а природнє багатство яке належить суспільству і ви лише наймані працівники, які мають сумлінно виконувати роботу за яку платимо ми – платники податків. Тому, як казав колишній президент “АСТАНАВІТЕСЬ”!!!!! Та з перших днів нового року беріться до роботи як каже Закон України , а не ваші уявлення.

Віталій Шелемба

Читайте також: Ужгородський суд зобов’язав нацполіцію розслідувати аферу з продажу 250 000 кубічних метрів лісу (ВІДЕО)

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *