У кожного доброго господаря вдома є піч. У Колочаві переконані: найсмачніші страви – саме з печі.
У гірському селі Колочаві на Закарпатті пасок печуть цілу піч, щоб обдарувати ними всіх родичів та близьких знайомих. А спеціально для дітей готують «потята» – маленькі калачі у формі пташок.
Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.
«У нас так заведено, мама моя в дитинстві нам таке робила, і я так роблю, – розповідає верховинка Марія Шимоня, – Ці пасочки називаються «потята». Дітям від них велика втіха. Ліпимо пташок, а замість очей вставляємо квасолинки».
Позаяк випікання – процес найвідповідальніший, господиня перевіряє, чи добре розжарена піч. Водночас важливо, аби не було і занадто гаряче.
«Щоб провірити, чи не надто розжарена піч, кидаю в неї білої муки, – каже пані Марія. –
Дивлюся: якщо скоро згорає – значить треба ще почекати, якщо ні – то можна саджати паски пектися».
Найвідповідальніші господині, щоб перевірити, чи готова піч прийняти паску, перевіряють температуру рукою: кажуть – якщо витримуєш протримати руки і полічити до 14-ти, можеш саджати хліб.
Хлібини вкладають одна за одною, хрестячи кожну, щоб вдалася. Печуть паски до години часу – 45 хвилин.
У кожного доброго господаря вдома є піч. У Колочаві переконані: найсмачніші страви – саме з печі.
«Якщо борщ, голубці чи хліб готувати у печі, то страва має особливу, позитивну енергетику», – говорить мешканець села Олександр Шимоня.