Закарпатська облрада повідомляє, що йдеться не про закриття, а про реорганізацію 15 медичних закладів

❗Роз’яснення щодо реформування комунальних закладів Закарпатської обласної ради.
Протягом останніх днів у інформаційному просторі Закарпаття з’явилася інформація про ніби-то закриття Закарпатською обласною радою 15 обласних комунальних медзакладів.

З цього приводу Закарпатська обласна рада повідомляє, що наразі триває аудит роботи некомерційних комунальних закладів обласної ради у галузях освіти, медицини, культури, соціального спрямування, спорту та решти установ, що перебувають у її віданні. 

Перші результати аналізу господарської діяльності цих закладів лягли в основу окремих проектів рішень обласної ради щодо реформування їх роботи. 

❗ Зважаючи на те, що у окремих ЗМІ цей процес подається, як закриття лікарень, Закарпатська обласна рада офіційно повідомляє, що ідеться не про закриття, а про реформування некомерційних комунальних закладів обласної ради з метою підвищення ефективності їх роботи. 

Інформація щодо закриття 15 закладів охорони здоров’я області спрямована на дискредитацію згаданого процесу реформування і поширюється в інтересах осіб, які розуміють, що у процесі змін, їм доведеться за кошти обласної ради надавати закарпатцям якісні послуги, а не, до прикладу, виписувати собі премії. 

У свою чергу, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, зайнятості та соціального захисту населення, учасників АТО/ООС Петро Добромільський з цього приводу зазначив, що у комунальних лікарнях є величезний дисонанс у зарплатах керівників медзакладів у порівнянні з іншими працівниками. Є випадки, коли медсестра має зарплату 5-7 тисяч гривень, у той час, як платня головлікаря може сягати 70-80 тисяч гривень.

Результати схожої реформи медичної галузі у Закарпатті вже є. До прикладу — у Мукачеві, яке нині МОЗ України ставить у приклад за результатами медреформ. Зростання у рази зарплат медиків та отримання мукачівцями широкого спектру безкоштовних медпослуг — лише частина результатів цієї реформи. Хоча реалізація рішення щодо реформування медицини у Мукачеві давалася не легко, його результати стали вартими докладених міською владою зусиль.

Стосовно проектів рішень, які виносяться на сесію облради 28 жовтня стосовно реформування комунальних закладів ради, то з ними громадськість буде ознайомлено у найближчі дні, у тому числі і з офіційного сайту Закарпатської обласної ради. 

Виконавчий апарат Закарпатської облради

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *