Вслід за Путіним голова Закарпатської облради Петров згадав русинів окремо від українців

У своїй україномовній статті «Про історичну єдність росіян та українців» Президент Російської Федерації  Володимир Путін торкнувся і питання Закарпатської області. Зокрема,  у своєму пропагандистському опусі Путін стверджує, що православні русини, які складали значну частину місцевих мешканців, висловилися  за включення Підкарпатської Русі до складу  РРФСР (Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки) чи безпосередньо до СРСР – на правах окремої Карпаторуської республіки. Але, на думку Президента РФ, цю думку людей проігнорували і влітку 1945 року було оголошено  про історичний акт возз’єднання Закарпатської України «зі своєю давньою батьківщиною – Україною».

Ми бачимо явні територіальні претензії з боку Росії на українське Закарпаття, підміна понять та маніпулювання древньою назвою русинів-українців.

Через кілька  днів після виходу у світ статті Путіна, на традиційному святі угорців Закарпаття у смт Вилок, голова Закарпатської обласної ради Петров у своєму виступі відокремив етнонім русин від українців: “«Історія яскраво продемонструвала, що в угорців, українців та русинів спільні інтереси, принципи, ми приходимо на допомогу один одному” (цитата взята з видання “Карпатський об’єктив“). 

Чи випадково висловлювання Олексія Петрова йдуть у фарватері висловлювань Президента РФ Володимира Путіна? Думаємо, що ні.

Для свідомої української громадськості краю генерал Петров запам’ятався, насамперед, ліквідацією редакційно-видавничої групи обласної Книги «Реабілітовані історією. Закарпатська область» та «самоусуненням  при виселенні з приміщення, яке належить облраді, Закарпатської обласної організації «Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих». Згадані дії Петрова представники українських громадських організацій та спілок ветеранів АТО назвали цинічною наругою над пам’яттю тисяч наших співгромадян репресованих сталінським режимом. 

У Служби безпеки України є всі підстави зацікавиися діяльністю голови Закарпатської облради, чи відповідає вона національним інтересам України.

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *