Категорії Новини

В Ужгороді вшанували Євгена Стахіва

стахів15 вересня ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету відслужив заупокійну літію за видатним діячем українського національно-визвольного підпілля на Донбасі та Луганщині в роки Другої Світової війни Євгеном Павловичем Стахівим (15.09.1918 – 26.01.2014) з нагоди 96-річчя з дня його народження.

У молитві до Господа Бога отець-ректор просив прощення всіх земних гріхів, допущенних з власної волі чи під примусом небіжчиком, дарування його душі вічного спокою та життя у піднебессі.

Прес-служба УУБА-КаУ

Біографічна довідка:
Євген Павлович Стахів (15 вересня 1918, Перемишль, Україна — 26 січня 2014, Нью-Йорк, США) — діяч українського національно-визвольного підпілля на Донбасі, в Маріуполі й у місті Луганську в роки Другої Світової війни.
З 1932 року був учасником українських шкільних та молодіжних організацій Галичини, потім член ОУН (з 1934року). В 1938 році опинився на терені Карпатської України (Підкарпатської Русі), вступив до Карпатської Січі. В березні 1939, після угорської окупації Карпатської України, потрапив в полон, звідки утік через Словаччину в Австрію.
1940 — працює разом зі старшим братом Володимиром в «Українській пресовій службі».
1941–1943 — член Південної похідної групи ОУН, організатор нових осередків ОУН у Східній Україні (Кривий Ріг, Дніпропетровськ, Маріуполь).
1944 — один із засновників Української Головної Визвольної Ради — багатопартійного передпарламенту й уряду воюючої України.
1946–1949 — проживає в Німеччині.
1949 — емігрує в США. Президент середовища УГВР. Керівник Товариства українсько-єврейських зв’язків.
На еміграції Стахів став одним із активістів «двійкарів» — демократичного крила в ОУН, яке найуспішніше здійснювало ідеологічну боротьбу протиСРСР. Його брат Володимир був міністром в уряді Ярослава Стецька, його син Євген-Зенон — лауреат Нобелівської премії миру 2007 р. в складіМіжурядової групи експертів з питань змін клімату.
1997 — отримав український орден «За заслуги».
2006 — отримав орден Ярослава Мудрого.
Останні роки життя Євген Стахів майже щороку бував в Україні, зустрічався з молоддю і відомими політиками. Ветеран помер у Нью-Йорку 26 січня2014 у віці 95 років. До останніх днів свого життя він зберігав ясний розум і завжди цікавився подіями в Україні.
Головна тема Євгена Стахіва — зміна світогляду націоналістів під час Другої Світової війни, коли похідні групи ОУН прийшли на Схід і поспілкувалися з нащадками запорожців, для яких демократизм і толерантність є такими ж природніми, як захист рідного краю від нападників. У 1943 році, під впливом «філософії східняків» ОУН змінила програму з тоталітарної на демократичну. Стало зрозуміло, що Україна поважає усі людські права й свободи і забезпечує вільний розвиток представникам усіх народів і віросповідань, які шанують її як Батьківщину.

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *