Влада Виноградівщини погрожує селянам Хижі

Частина жителів невеликого села Хижа, що на Виноградівщині, висловили стурбованість щодо планів районної влади розмістити за кілька кілометрів до населеного пункту сучасний полігон з утилізації сміття. Люди також нарікають на журналістів, які не висвітлюють дійсні настрої щодо цього питання в селі.

Голос Карпат направив до Хижі відеогрупу, щоб дізнатися, чи проводилися громадські слухання у селі та яким чином велася роз’яснювальна робота. Пряма мова хижан — на відео.

Натомість у телефонному коментарі  сільський голова Хижі Іван Гайдук повідомив, що негативно до питання будівництва сучасного сміттєпереробного підприємства за територією села ставляться лише декілька сімей. Інші ж жителі зацікавлені у преференціях, які отримає село у разі згоди.

— Фактично, ми три рази проводили громадські слухання: спочатку дозвіл на проведення експертиз і оцінок видавався на виконкомі, потім обговорювали це питання у школі і дитсадку, а відтак — у сільському клубі. На жаль, кілька опонентів намагаються зашкодити процесу, завдяки якому в селі з’являться робочі місця, відремонтовані дороги й інша інфраструктура. І на зборах в клубі вони просто не дали пояснити, розповісти, що насправді планується, — сказав Хижанський сільський голова Іван Гайдук.

хижа

Прості жителі закарпатської глибинки нарікають на малу інформованість щодо планів влади. Сільський голова каже, що саме слово “сміттєзвалище” уже сприймається негативно. Проте організувати поїздку в Європу і показати, яким насправді може бути полігон біля Хижі, керівництво району чи АВЕ-Виноградів не береться.

Також наразі невідомо, що насправді планують будувати — полігон для утилізації ТПВ чи сміттєпереробний завод? Серед конкретики є лише Розпорядження голови РДА № 257 “Про розроблення детального плану території” для будівництва і обслуговування площадки по переробці ТПВ на земельній ділянці орієнтовною площею 40 гектарів. Земля під полігон ще не відведена.

Нагадаємо, на Виноградівщині шукають місце під побудову нового полігону для утилізації ТПВ. Донедавна сміття з усього району звозили на звалище на окраїні Виноградова, проте його ресурс практично вичерпаний.

У четвер, 18 вересня, планується сесія Виноградівської міської ради для розгляду питання про тимчасовий дозвіл на утилізацію відходів із сіл району на міське сміттєзвалище.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *