В Ужгороді відбувся черговий тренінг з проблем протидії етнічній дискримінації та антисемітизму

24 лютого в Ужгороді проведено заключний тренінг для педагогів і студентів, що був передбачений програмою проекту «Боротьба з етнічною дискримінацією та антисемітизмом в Закарпатті» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. За задумом його організаторів цей захід, що називався «Пізнання змінює сприйняття: види інтерактивних методів навчання», підсумував попередні практичні частини проекту та, разом з тим, дав можливість по новому проявити себе цільовій групі в інтерактивних методах навчання.

Тренери підготували цікаві тренінгові вправи під загальними назвами «Ні расово-національній дискримінації та антисемітизму на Закарпатті!» і «Пізнай толерантне Закарпаття». У змісті вправ було презентовано й апробовано нові сценарії інтелектуальних ігор та інших видів вправ. Цільова аудиторія спільно з командою тренерів та експертів проходили кількарівневі завдання і намагалися поглибити, розширити й систематизувати раніше отримані знання з проектної проблеми.

Апробовувалися тематичні тестові завдання, вправи на знання термінів, заповнення пропущених тематичних рядків, аналіз змісту матеріалів ЗМІ на предмет наявності дезінформації, етнічної дискримінації та антисемітизму чи мови ворожнечі, анаграми та ін. Особливою цікавинкою стали розроблені пізнавальні номери зі знання імен відомих історичних та культурних діячів, які причетні до розвитку регіону або ж мали бодай якийсь вплив на Закарпаття. Також вдало було апробовано варіативність так званої «Закарпатської кухні», яка вже за традиціями складається із чималої кількості найменувань різнонаціональних страв. Захід пройшов жваво і весело, залишивши прекрасні спогади і надію на чергову зустріч.

Подані інтерактивні методи навчання були насичені предметним змістом і якісною тематикою, розкривали пізнавальний спектр проблеми міжнаціональних відносин, етнічної толерантності, запобіганню проявам насильства, етнічної дискримінації та антисемітизму. Завдяки участі у тренінгах підтверджено на практиці раніше отримані теоретичні знання з проблем протидії етнічній дискримінації та антисемітизму в регіоні.

Цим заходом ГО Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія» завершила тренінгову частину проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні й продовжує підготовку до фінальної презентації продуктів проекту, проведення якої планується в червні цього року.

Маріан Токар, координатор проекту, голова ГО «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія»

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *