В Академії культури і мистецтв Закарпатської облради вшанували пам’ять Героїв, які віддали життя за Україну

“730 ДНІВ НЕЗЛАМНОСТІ, ВИСТОЯЛИ – ПЕРЕМОЖЕМО!”
Сьогодні в читальній залі Академії культури і мистецтв Закарпатської обласної ради відбувся Круглий стіл з нагоди Другої річниці широкомасштабного вторгнення росії в Україну.
Мета – виховання почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України, відновлення її територіальної цілісності, долучення до волонтерського руху, глибокої шани до загиблих Героїв і вдячності їм за подвиг, співчуття до людей, скалічених війною, та до тих, хто втратив житло чи змушений його покинути через жахіття війни.
Участь у заході взяли: науково-педагогічні та педагогічні працівники АКіМ, військові та здобувачі вищої освіти.
Серед них – кандидат історичних наук, член Вченої ради АКіМ Павло ФЕДАКА, командир розвідки ДРБ «Сонечко» Роман СТОЙКА та ін..
Модерувала – завідувач кафедри соціокультурної діяльності, кандидат наук з соціальних комунікацій, доцент Марія АПШАЙ.
Захід розпочався із Гімну України у виконанні здобувача АКіМ Артема ПОЗДНЯКОВА та інших здобувачів вишу.
Відтак присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять Героїв сьогодення, які поклали життя у битвах за Україну.
Після чого учасники заходу виступали та вели дискусії, обговорюючи нелегкі будні цивільних на прифронтових територіях, успіхи хоробрих захисників українського народу за два роки великої війни.
Особливо зворушливим для всіх був виступ Романа СТОЙКИ, який згадував трагічні дні, коли гинули побратими на очах, та світлі дні, коли вдавалося усім повернутись із завдань живими і здоровими. Він наголосив, що без підтримки тилу, єднання народу було б неможливо вистояти 730 пекельних днів.
Окрасою заходу стали музичні композиції «Я кажу ні війні», «Незламна» у виконанні викладачів Музичного мистецтва Мар’яни МАТЕЙКО та Анастасії ВИШНЕВСЬКОЇ.
Павло ФЕДАКА подякував освітянам і митцям, які докладають всіх зусиль, аби і освітній, і культурний процеси відбувалися в Закарпатті на відповідному рівні, щоб молодь мала змогу навчатись, розвиватись, творити своє життя і майбутнє. «Ми разом боремося за мову, ідентичність, культуру, за право жити на рідній землі та будувати європейську Україну!», – наголосив Павло Павлович та подякував всім волонтерам і добродіям за підтримку батальону «Сонечко», зокрема благодійній організації «Соняшники Уельсу» (Sunflowers Wales) з Великобританії та її щирій натхненниці – українській науковиці Богдані БАГЛАЙ (Bohdana Bahlay).
У своєму виступі ректор АКіМ, доктор педагогічних наук, професор Наталія ШЕТЕЛЯ зазначила: «Правда – гірка: війна триває 10 років, з яких – два роки динамічного та тотального знищення українських міст, сіл, інфраструктури, та найтрагічніше – від ракет, бомб і куль гинуть дітки, молодь, жінки, літні люди». Відтак вона додала: «ворог не йняв віри, що українці здатні захищати свій дім, землю, мрію та стояти насмерть за це. А цивілізований світ і гадки не мав про хоробрість українських Воїнів, що стало феноменом у справі ведення сучасної війни. І цей феномен досліджуватимуть у провідних військових вишах світу. «А тому все буде Україна!», – підсумувала ректорка та подякувала присутнім захисникам і всім їх побратимам за героїзм.
Ділились своїми думками й другі учасники Круглого столу. Серед іншого було високо оцінено вклад волонтерів у підтримку наших Воїнів. Адже саме вони стали зв’язком між передовою і тилом, додаючи наснаги та віри військовим у те, що народ цінує їх звитягу.
Мовилось і про зусилля безстрашних рятувальників, які витягують людей з-під завалів під обстрілами, розміновують територію тощо.
На завершення заходу присутні висловили вдячність Воїнам, які стримують ворога і наближають ПЕРЕМОГУ!
Слава Україні!!!
МИРУ, Надії, Віри в КРАЩЕ майбутнє України!
Фотозвіт #НінаДаниш

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *