Угорець намагався вивезти з України книги 200-от літньої давності

До рук чопських митників потрапив мешканець угорської столиці, який хотів «тишком-нишком» у спрощеному режимі контролю вивезти з території України без будь-яких дозвільних документів шість старовинних книг, виданих два століття тому.

Повертаючись із Закарпаття до Будапешта в якості пасажира на автомобілі, 64-річний чоловік у зоні митного контролю пункту пропуску «Вилок» свідомо обрав «зелений коридор, тим самим підтверджуючи свої чесні наміри перетнути українсько-угорський кордон. Але інспектори вирішили перевірити угорця, чи справді дотримується він митних правил, і перевірили транспортний засіб, яким рухався іноземець. Через лічені хвилини угорець вже пояснював, чому переміщує 6 старовинних книг, яким більше 200 років, і які обмежені у переміщенні через митний кордон України (згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 436 від 21.05.12).  Стародруки, видані з 1812 по 1868 роки, знаходилися у пакеті на передньому сидінні  автомобіля.

У своєму поясненні чоловік вказав, що книги є його власністю, але дозвільні документи на їх переміщення через кордон він не має.

Інспектори склали протокол про порушення  митних правил за ст.471 Митного кодексу України. Книги на іноземній мові: «MATHESIS» (1812 р.), «MENNYISEGTAN» (1856 р.), «ALGEBRA» (1862 р.), «MENNYISEGTAN» (1867 р.), « MENNYISEGTAN» (1868 р.), «MATHESIS» (1812 р.) вилучені до рішення суду.

Прес-служба Чопської митниці

IMG_2919 IMG_2913

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *