У Празі згоріла дерев’яна церква, перевезена із Закарпаття

Унікальний храм Святого Михаїла Архангела, збудований в другій половині 17 століття, у 1929 році привезли до Праги з тодішньої Підкарпатської Русі і відновили в Садів Кінських під Петринем, де вона стала частиною колекцій Етнографічного музею.

Вогонь спершу спалахнув у нижній частині дерев’яної конструкції, а потім охопив усю споруду.

Пожежу ліквідували шість пожежних команд. Однак у підсумку церква згоріла практично дотла.

“Ми дістали з церкви кілька балонів з пропан-бутаном під тиском, які охолодили”, – заявив Мартін Кавка, представник пожежної команди.

За словами Кавки, полум’я завдало великої шкоди, однак ніхто не постраждав. В даний час на місце події прибули слідчі для з’ясування причин пожежі.

Як зазначається, складний рельєф території, на які розташована церква, не дозволив пожежникам прибути на місце пожежі якнайшвидше.

Згодом посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс у Twitter повідомив, що у Празі вирішили відновити церкву святого Михаїлаа: “За щойно оприлюдненою інформацією речника магістрату Праги Віта Гофмана, 29 жовтня буде оголошено публічний збір пожертв на відновлення церкви”.

Церкву було збудовано у так званому бойківському стилі з елементами народного бароко. Її довжина сягала близько 14, а ширина – восьми метрів. Висота вежі сягала близько 17 метрів. Покрівлі були покриті ґонтом.

З 2008 року церква перебувала у користуванні Православної церкви Чехії та Словаччини.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *