Categories Новини

У «Бавці» пройде прем’єра «Тричі славного розбійника Пинті»

Принаймні з двох приємних подій почнеться робота Закарпатського академічного обласного театру ляльок в грудні цього року. Одна з них – вистави знов проходитимуть в теплому затишному приміщенні театру на площі Театральній, де зроблений ремонт арки над сценою, а обласна влада обіцяє знайти можливості і впритул зайнятися капітальним ремонтом історичної будівлі.

Друга подія також надзвичайна в творчому житті театру – це прем’єра вистави театру «Тричі славний розбійник Пинтя» Олександра Гавроша, яка відбудеться на стаціонарі 2 грудня. Цією постановкою театр продовжує тему розкриття скарбниці своєрідної народної культури та історії Закарпаття, наближаючи її до юного глядача. Поставив спектакль відомий режисер з Білорусі, головний режисер Гродненського театру ляльок Олег Жюгжда, з яким закарпатські лялькарі давно і плідно співпрацюють. Олег – людина-легенда в театральному світі. Цієї осені вистава Жюгжди «Пікова дама» виборола Гран-прі на престижному Єкатеринбурзькому фестивалі театрів ляльок (Росія), а нещодавно отримала головну національну премію Білорусі як краща вистава серед усіх постановок року – драматичних, оперних, лялькових тощо… Це нас не дивує, адже «Лісова пісня» Л.Українки Закарпатського театру ляльок в постановці Жюгжди в минулому році була визнана найкращою на Всеукраїнському театральному фестивалі по Лесиних драматургічних творах, за що отримала Диплом лауреата премії Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України «Галицька Мельпомена».

Вистава «Тричі славний розбійник Пинтя» – надзвичайно цікавий театральний експеримент театру «Бавка» та режисера. Матеріал для вистави шукали в містичних легендах краю, а потім взяли за основу однойменну повість Олександра Гавроша, і він – на замовлення театру і в тісній співпраці з режисером – написав п’єсу – «містичну придибенцію на верховинський мотив», в якій легендарний персонаж опришок Пинтя своєю постаттю об’єднує декілька верховинських казок. Герой карпатського фольклору Пинтя йде туди, де «за мідною хащею, за скляною горою лежить Закляте Місто», щоб знайти свою долю… На шляху зустрічає зачарованого Пса Кудлоша та мертвого Блукаючого Вояка, і вони разом вирушають на пошуки свого щастя … Зрозуміло, що повість та п’єса – це два зовсім різні твори.

При постановці твору на сцені режисер намагався якомога ближче доторкнутися до автентичних першоджерел фольклору, з цією метою він відмовився від звичного музичного оформлення вистави. Актори-лялькарі стали… музиками, заграли на старовинних закарпатських інструментах і заспівали вживу народні пісні. Виготовив музичні інструменти та консультував творчу групу визнаний в краї знавець народної музики Володимир Короленко, навчала вокалу педагог Тетяна Бабець, підбором музичного матеріалу займалась Наталія Орєшнікова, вона ж проходила своєрідне режисерське стажування у метра постановочної справи Жюгжди. У всіх режисерських роботах Олега Жюгжди визначну роль грає візуальний образ вистави, тому стильове, образне вирішення сценографії – декорацій, костюмів, ляльок зокрема є надзвичайно важливим у його творчості. Треба відмітити, що сценограф театру Тетяна Улинець чудово впоралась з нелегким завданням, і робота над виставою в тандемі з маститим режисером підняла планку творчих досягнень молодої художниці. Доповнила візуальну картину художник по світлу Ірина Осокіна.

У лялькових виставах нерідко один актор виконує декілька ролей, працює з кількома ляльками. Не дивлячись на обмеженість часу і складнощі під час репетиційного процесу, режисером підготовлено два склади виконавців. У виставі багато персонажів, ролі яких виконують актори Наталія Орєшнікова і Ярослава Воробканич, Олена Пишка і Елла Григор’єва. Розбійника Пинтю грає Микола Карпенко, Яноша, (він же Пес Кудлош) – Андрій Опіок та Олександр Бєліков, Блукаючого Вояка – Дмитро Малий. Образи вийшли напрочуд яскравими. Треба відмітити дебют в головній ролі молодої, талановитої, музично обдарованої актриси Ярослави Воробканич, яка багато чому навчилася під час роботи над виставою. Режисерсько-постановочний склад, а також кандидатуру актриси Олени Пишки за виконання декількох ролей у виставі колектив висунув на здобуття обласної театральної премії ім. братів Шерегіїв.

Підсумовуючи стислу розповідь про виставу «Тричі славний розбійник Пинтя», кажемо, що саме глядачам судити, що вийшло з задуму, тому колектив чекає на глядачів з нетерпінням. Впевнено можна сказати наперед, що байдужими вистава нікого не залишить.

У наступні традиційні недільні театральні зустрічі на виставах об 11.00 та 13.00 год. глядачі будуть мати змогу подивитися – 9 грудня виставу «Бармалій» К.Чуковського та 16 грудня – «Сніговички та сонечко» О.Веселова.

А з 17 грудня і до 14 січня 2013 року триватиме весела новорічна пора, яка включатиме і свято Св. Миколая, і новорічно-різдвяні інтермедії – адже наближаються найулюбленіші свята малечі. Цього року, як завжди, для дітей буде нова зимова інтерактивна казка, в якій безпосередню участь будуть приймати самі глядачі – «Пригоди Відьмочки на новорічному балу». Але докладніше про це – трохи згодом. Тепер треба не пропустити прем’єру театру – містичну придибенцію на верховинський лад – «Тричі славний розбійник Пинтя»!

Ніна Малишка

http://zakarpattya.net.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *