Податкова перевірила торік 2,3 % ужгородських підприємців.

податковаУ звязку з поширенням інформації з приводу податкового тиску на суб’єктів підприємництва останнім часом, ми попросили прокоментувати ситуацію та подібні заяви начальника податкової інспекції м. Ужгорода Марію Бадиду.

Посадовець мовою цифр спростувала усі звинувачення.

 

«Найкраще можна дати відповідь на це питання, маючи інформацію щодо кількості суб’єктів підприємництва – юридичних і фізичних осіб, що перебувають на обліку ДПІ м. Ужгорода і кількості проведених перевірок. До відома громадськості міста і платників податків, станом на 1 січня 2014 року на обліку у Державній податковій інспекції м Ужгорода перебувають 13 531 фізичних осіб – приватних підприємців. У тому числі 8 353 здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, тобто доходи відображають у поданих деклараціях і 5 178 перебувають на спрощеній системі оподаткування, які сплачують єдиний податок.

Протягом 2013 року працівниками податкової інспекції міста Ужгорода проведено 316 (!) перевірок у таких платників. Тобто перевірено діяльність 2,3 % від загальної кількості підприємців. У тому числі здійснено 12 планових перевірок, 13 позапланових і 291 перевірку суб’єктів підприємницької діяльності, які ліквідовують свою діяльність», – розповіла начальник ДПІ в м. Ужгороді.

Слід додати, що упродовж останніх 3 років практично не здійснюються перевірки фізичних осіб-підприємців, які здійснюють торгівельну діяльність на ринках і працюють на спрощеній системі оподаткування, оскільки у них незначні суми доходу.

«Я це повністю підтримую, – коментує Марія Бадида. – Тому що є багато країн, в яких приватні підприємці або громадяни, які ведуть сімейний бізнес без найманої робочої сили з надання певних послуг (за визначеним переліком ведення бізнесу) і отримують річний дохід не більше 60 тисяч євро, зовсім звільняються від сплати податків». 

Що стосується юридичних осіб, то на обліку таких в Ужгороді – 5 584. Протягом 2013 року було проведено 21 перевірку відповідно до Національного плану перевірок та 69 – позапланових. Це ще менший відсоток, ніж щодо фізичних осіб.

«Отак ми «тиснемо» на підприємців, – каже Марія Петрівна Бадида. – Тому я категорично не згідна із звинуваченнями щодо будь-якого тиску Податкової інспекції м. Ужгорода. Працівник податкової служби, як фіскального органу, ніколи не може бути дуже приємним для платників податків, а тим більше для порушників. Я цього і не хочу – виглядати в очах усіх дуже «доброю». Безперечно, у процесі перевірок виникають різні питання щодо застосування тих чи інших норм податкового законодавства. Водночас платники податків мають право в адміністративному або судовому порядку відстоювати свою позицію».

Також М.Бадида додала: «Я особисто, як керівник податкового органу, не є прихильником жорсткої фіскальної системи (і тим більше не ставлю собі за мету), коли тільки внаслідок перевірок забезпечуються поступлення платежів до бюджетів усіх рівнів. Слід зазначити, що протягом січня-березня 2014 року до Зведеного бюджету міста надійшло більше 141 мільйона гривень, у тому числі 71 мільйон – до державного бюджету і 70 мільйонів – до місцевого. І радує те, що ці суми – майже 99 % – сплачено платниками самостійно, без будь-якого на них «тиску». Тільки 1 % поступило внаслідок проведених податківцями заходів.

Тому пріоритетами в роботі податківців міста і надалі залишається ведення чіткого контролю за обліком платників податків, а потім – адміністрування ними податків і зборів у законодавчому полі».

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *