На Іршавщині провели творчу майстерню з традиційного ковальства

9 липня в селі Лисичово Іршавського району на території кузні-музею «Гамора» відбувся майстер-клас з ковальства Михайла Пилипчинця.

Трудиться тут із далекого 1985-го. Як колись, так і зараз, виготовляє вироби сільськогосподарського призначення: мотики, лопати, сокири тощо.

Майстер працює за стародавньою технологією, що не змінювалася протягом століть. Саме тяглість традиції являє цінність ковальського мистецтва.

Він – найактивніший і найдосвідченіший коваль у цій кузні. Понад 30 років кує тут сільськогосподарський реманент у єдиній в Україні діючій кузні, яка працює за принципом водяного млина.

Обертальний рух колеса і приводить в дію молот вагою 125 кілограмів. За кілька вправних ударів вдається з нагрітого металу зробити мотику чи лопату.

У кожного майстра є помічник – розповідає пан Михайло. Лише співпраця з ним допомагає швидко і якісно виготовляти продукцію. Каже, що радують і вселяють надію на те, що ковальство житиме такі учні як Мар’ян Туряниця. Хлопчина вже у четвертому поколінні займається ковальством. Ще його прадід, дід і батько працювали тут і він теж продовжує займатися цим древнім як світ ремеслом.

В рамках проведеного майстер-класу Віктор Петровці ознайомив присутніх з історією кузні, технікою та технологію ковальської справи, а Михайло Пилипчинець продемонстрував процес виготовлення мотики, поділився власним досвідом, таємницями виробництва.

Радує, що жваве зацікавлення до дійства виявила присутня тут молодь.

Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в рамках реалізації грантового проекту за підтримки Українського культурного фонду надав можливість ознайомитися з традицією народного ковальства.

Мета майстерні – відтворити та забезпечити просування традиції ковальства, вивчити досвід та передати знання, поширити інформацію про це ремесло.

Менеджери проекту методисти КЗ «ООМЦК» ЗОР Олена Гайдук та Олеся Павлюк, керівник, модератор Ганна Дрогальчук.

Організаційно-методичні питання щодо проведення майстер-класу вирішував завідуючий кузні-музею Віктор Петровці.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *