Лідером по корупції на Закарпатті є Тячівщина

Попри те, що у 2012 році Тячів посів ІІ місце у номінації «Місто найкращого благоустрою з населенням до 50 тис. мешканців», ситуація в районі є вкрай критичною і станом на сьогоднішній день Тячівщина займає останнє місце за всіма показниками в області. 

тячівТак, згідно моніторингом у сфері освіти, що проводилися протягом року Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації, Тячівський район пасе задніх в плані реалізації освітніх програм та створення належних умов для здобуття учнями якісної освіти. Відповідно, виникає запитання – з чим це пов’язано? Відповідь проста, хоч і маловтішна – освітня система району наскрізь пронизана хабарництвом.

«Я вже два роки не можу влаштуватися на роботу вчителем, хоч і відучилася на стаціонарі в університеті 5 років та маю диплом спеціаліста, – розповідає мешканка Тячівщини Оксана Р. – А все тому, що для того, щоб потрапити в школу, потрібно заплатити немалу суму. В мене таких грошей немає. Тому доводиться працювати продавцем в магазині». Як стало відомо, посада вчителя в районі коштує в середньому 2000 дол., а щоб стати директором школи достатньо витягнути з кишені не мало, не багато – 8000 дол. Окрім того, щоб повернути вкладені в роботу кошти, вчителі більшості шкіл змушують відвідувати учнів додаткові заняття, інакше на позитивну оцінку можна і не розраховувати. Така ж ситуація і з медалістами – дуже часто ними стають діти забезпечених батьків, а не дійсно талановиті та здібні учні. Про це свідчать результати складання зовнішнього незалежного оцінювання, під час якого медалісти не підтверджують своїх балів, отриманих у школі.
Напрошується висновок, що у сфері освіти, зокрема Тячівщини, відбирають працівників, виходячи з їх спроможності заплатити необхідну суму при влаштуванні на роботу, а не з компетентності та бажання працювати. А на посади директорів шкіл призначаються люди, які мало тямлять в тонкощах справи керівника навчального закладу. Скоріш за все вони сідають в крісло директора тільки для того, щоб збагатитися. Та страждають від цього перш за все учні, оскільки сучасне суспільство потребує інтелектуального громадянина.
Зі сферою медицини в районі, де також процвітає хабарництво, теж кепські справи. Її якість – на низькому рівні, про що наше видання вже розповідало в попередніх публікаціях. Штати працівників роздуті, кожен третій – пенсіонер, через що молодь вимушена втікати за кордон шукати щастя. Така ж ситуація і в державних установах та організаціях району, де на утримання зайвих кадрів виділяються значні кошти з державного бюджету, хоча вони могли би бути направлені на важливіші потреби Тячівщини.
Кожен, хто хоч раз їздив у найвіддаленіші куточки району, знає, що дороги там потребують капітального ремонту, а точніше – їх взагалі немає. Взяти хоча б села Широкий Луг чи Тарасівку, куди проїхати без перешкод можна тільки на позашляховику, або ж, що значно простіше і дешевше, на конях. Місцеві жителі вже й не пам’ятають, коли востаннє хтось проводив ремонтні роботи у згаданій місцевості і тому зараз в цих населених пунктах потрібно заново прокладати дорогу, тобто починати все з нуля.
Незавершені роботи і з укріпленням дамб на Тячівщині, оскільки в бюджеті необхідних коштів немає, а сума потрібна немала – 59 млн. грн. Залишається сподіватися, що найближчим часом погодні умови на Закарпатті будуть сприятливими, бо в разі виникнення повені постраждає не один населений пункт.
Окрім того, «Новинам Закарпаття» стало відомо, що на Тячівщині назріває земельний бунт, пов’язаний з незаконною передачею земельних ділянок в приватну власність підставним особам.
Всі ці проблеми дісталися нинішньому голові Тячівської РДА Івану Васильовичу Бринзянику від своїх попередників і їх доведеться вирішувати тільки йому.

Новини Закарпаття

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *