Громадськість Закарпаття вимагає від влади відреагувати на демонтаж Боржавської вузькоколійки

 

Демонтаж колії Боржавської вузькоколійки (в народі – Анці Кушницької) в межах села Приборжавське невідомими особми розпочався в неділю 24 січня.

Допоки процес “розбору” залізничного полотна не помітили місцеві та не забили на сполох, невідомі встигли розібрати декілька метрів колії. 

Робочі встигли зрізати кріплення, витягнути костилі. За повідомленням очевидців, деталі  були вже спаковані на невеличкий віз.

За інформацією місцевиз ЗМІ, на місце одразу прибула староста села, було викликано поліцію. Також повідомляється, що жителі Приборжавського  піклуються про знамениту вузькоколійку, яка проходить їх селом, та виступать проти її демонтажу.

/

Уже надвечір стало відомо, що депутат Петро Добромільський підготував відкрите звернення, адресоване губернатору Закарпаття – А.Полоскову, голові Обласної Ради – О.Петрову, прокурору Закарпатської області – Д.Казаку та начальнику ГУ Національної поліції в Закарпатській області – О.Шляховському

У зверненні йдеться, що Іршавська вузькоколійка є унікальним спадком і цінним історико – культурним об’єктом, а розмови про її відновлення точаться роками

“Громадські організації краю наразі розробили проект відновлення Боржавськоі вузькоколійки, який зараз проходить експертизи для виділення державного фінансування, і може в перспективі стати туристичною родзинкою Закарпаття та й України зокрема.
Але Сьогодні, в Неділю, незважаючи ні на що, приватна структура з Луганська, без погодження з громадами району почала демонтаж жд колії станції с.Приборжавське до станції с.Кушниця Іршавського району, прикриваючись рішенням Фонду державного майна України 10 річної давності – про продаж з аукціону залізничної дороги довжиною 15 кілометрів.”

У зверненні також йдеться, що зважаючи на суспільний резонанс та невдоволення жителями району факту демонтажу з\д колій вузькоколійки, та для збереження залізничної дороги Боржавської вузькоколійки, необхідно невідкладно розглянути можливість надання їй статусу історичної пам’ятки місцевого значення, провести аналіз всіх наявних документів на предмет правомірності дій по демонтажу, а також підготувати матеріали для подання позову до суду про скасування рішення ФДМ України, щодо продажу вказаного майна із забороною демонтажу протягом розгляду вказаної справи.

Повідомляє Перший

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *