Об’єктив Володимира Ньорби фіксує рашистські злочини проти української духовності

Це красномовно показала виставка художньої фотодокументалістики маестро прицільного об’єктива. Спричинилися до її організації у Карпатському виставковому центрі Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP), — що розгорнувся на теренах крайового краєзнавчого музею в сивому Ужгородському замку, — серйозні духовні інституції, а саме Мукачівсько-Карпатська єпархія Православної церкви України, Ужгородська Українська Богословська Академія, Карпатський університет імені Августина Волошина та Творча спілка “Спілка фотохудожників Закарпаття”, яку й очолює В.Ньорба.
— Експозиція створена, — повідомляє він перед відкриттям, — за матеріалами спільного проекту ГО “Інститут масової інформації” та ЮНЕСКО, які наразі проводять пильну роботу з документування та висвітлення збитків, завданих агресором в особі рф розмаїтим відмітинам культурного середовища України. Тому й мета моєї виставки — демонстрація та інформування світової спільноти щодо руйнівних наслідків після повномасштабного вторгнення в Україну озвірілого авангарду рашизму..
…На сході Київщини знаходиться сільце Лук’янівка, перша писемна згадка про яке знайдена в 1635-му. До цієї війни його окрасою і оберегом був Храм Вознесіння Господнього ХІХ століття — пам’ятка української дерев’яної архітектури. Храм звели у 1879 році. При цьому використали для фундаменту ще стару цеглу зі спорудженої церкви-попередниці 1758 року. Відтак щороку в Лук’янівці традиційно відзначали храмове свято, під час якого виносили хоругви, велику ікону Пресвятої Богородиці і йшли собі в “кармаш”, цебто церковний хресний хід, у процесі якого здійснювався обхід цього сільця для створення духовного оборонного кола від нападників. І, знаєте, окупанти зрозуміли своїми куцими мізками, що причина непокори і незламності духу криється саме в храмі. Тому надвечір’ям 24 березня 202 року вони в лоб розстріляли Храм Вознесіння Господнього. Попіл осів, але своєї мети — знищення духовнгого осередку селян люті окупанти не досягли. Навпаки, пожежа духовної святині сприяла відсічі. Через два дні рашистів вибили з села. Загинули три бійці ЗСУ і один місцевий житель.
— Висловлюю свою подяку, — сповіщає В.Ньорба, — за допомогу в створенні мого обвинувального репортажу старості Лук’янівки В.Бондару, священику ПЦУ П.Лисенку, директору Броварського краєзнавчого музею І.Крепаку, працівникам Національного музею історії України у Другій світовій війні.
На відкритті виступив керівник Мукачівсько-Карпатської Єпархії ПЦУ, єпископ Віктор Бедь:
— Володимир Ньорба давно і невтоленно організовує різного рівня фотовиставки щодо духовності. В них складова Української церкви вельми висока. Це й зрозуміло. Адже церковне будівництво на теренах нашої держави розгортається дуже успішно. Перед ним позбавлений духовності рашист-путінець просто безсилий. Він тільки може показати, що для нього не мають ваги жодні духовні цінності, які можна потоптати своїм нападницьким черевиком, показати свою плебейську зневагу до інших життів, нації, держави, на теренах якої й точиться кровопролитна війна. В її вогні хочуть обпалити і основи Вселенської церкви. Виставка майстра фото-художньої справи Володимира Ньорби всебічно показала злочини рф проти людяності й духовності, зневагу до всього українського. В даному випадку чудово задокументовано факт злобного злочину.
Рефрен, заданий єпископом В.Бедем, підтримали у своїх виступах голова громадської ради Закарпатської ОДА Олексій Кіндрат, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина Марина Дуб.
— Втішає, — підсумував насамкінець В.Ньорба, — що в борні за збереження України об’єдналися в єдине ціле інформаційний фронт — фотомитці та духовна царина — церква.
Василь ЗУБАЧ.

https://www.youtube.com/watch?v=Lf25MHllObo

 

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *