Категорії Новини

Ужгородський письменник видається в Москві

маслієвБагатьом в Ужгороді відомий письменник Юрій Маслієв, чий талант в останнє десятиліття підкорив велике коло читачів, причому не тільки в Закарпатті та Україні, але й в країнах ближнього зарубіжжя – Білорусі, Росії.

Багато хто, прочитавши його книги, дивується: як? звідки? такий талант у взагалі-то провінційному Ужгороді? Мені хочеться сказати: ні, це не талант, це більше, набагато більше! Є розхожа думка, що генії тільки народжуються в провінції, а живуть і творять в столицях. Ба ні! Тут, саме тут, у нашому Ужгороді живе і творить свої шедеври цей художник слова! Хоча дивуватися і варто…
Величезне епічне полотно під загальною назвою «Злобным аллюром пропорота ночь…», що складається з п’яти романів, розкрило дивовижні за своєю глибиною і психологізму характери героїв, які, як діаманти, виблискують в оправі жанру. Я б назвав цей жанр філософсько-пригодницьким.
Багато читачів повторюють і повторюють: дивно, Юрій Маслієв мимоволі змушує вчитися, оскільки його філософські думки вплетені в хвацько закручений пригодницький сюжет.
Працівники спецслужб дивуються широкому знанню матеріалу, який загалом-то є закритою темою, політики – точним футурологічним прогнозам, історики – правдивому і глибокому викладу подій, якого не зустрінеш і в серйозних монографіях, літературознавці – високій поетиці складу, зеки – широкому знанню тюремного і табірного побуту, географи і натуралісти – великим знанням в їх сфері, юристи – його знанням в юриспруденції.
В іншому своєму романі – «Зуб дракона» – Юрій Маслієв дивує своїм футурологічним аналізом в той час, коли тільки-тільки відкривається покрив таємниці на стиках теології і біофізики, лінгвістики та психофізичної модуляції особистості, управління суспільною свідомістю і зміни клімату на планеті та інше, інше… І все це викладено мовою, доступною не тільки інтелектуалам від науки, але й звичайним читачам.
Його кінороман «Красным по белому» багато режисерів сприйняли як готовий багатосерійний кіносценарій, за яким відразу можна знімати фільм. Крутяться навколо цього кінороману кінопродюсери, звужують кола, одне заважає – бюджет фільму. Історичний фільм – виробництво досить дороге. Ну що ж, будемо чекати!
Тим не менш, все вищевикладене не проминуло уваги великих книговидавців Росії. І ось результат: не встиг навесні в Москві у видавництві АСТ вийти роман Маслієва «Убить Троцкого», як буквально через кілька місяців вийшов також другий його роман – «Месть князя».
У романах Маслієва показано, що найсильніша зброя – влада, адже тільки вона дає можливість розпоряджатися смертю. Герої роману протистоять злій силі, виходячи переможцями. Тут є все: мафіозні розбірки і диверсійні центри, кримінальний світ Росії, Італії, США і сморід сталінських концтаборів, змова світових фінансових ділків і операції німецьких і японських спецслужб, злочини сучасних політиків і долі простих людей тут, у нас в Україні.
Бог і Сатана! А якщо поміняти полюси?! Філософське питання полярності в романах автора набуває конкретного відображення.
Талант? Ні, це не талант, це більше, набагато більше!
Геннадій Рибенцов
P. S. До речі, я ще не торкнувся і поетичної складової творчості Маслієва. Численні вірші з його першої поетичної збірки «Татуировка на душе» вже стали піснями. А наступного місяця повинна вийти і його друга віршована збірка – «Распахнутое сердце». Сподіваюся, що великі книговидавці також не пройдуть повз цю грань таланту нашого земляка.

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *