Закарпатські бюджетники безбожно “пилять” державні гроші

гривняПеревірками з питань дотримання основних принципів бюджетної системи при прийнятті відповідних рішень, прокурори виявили суттєві порушення вимог Бюджетного кодексу України практично у кожному районі Закарпатської області.
За результатами виявленого, прокурорами Рахівського, Тячівського, Воловецького, Мукачівського, Міжгірського, Іршавського, Свалявського, Перечинського районів, міста Ужгорода, Берегівським, Хустським та Ужгородським міжрайонними внесено 12 подань, за якими на даний час            10 рішень про місцеві бюджети приведено у відповідність до вимог чинного законодавства.
Діюча організація роботи органів фінансового контролю, у тому числі Міністерства фінансів України не сприяла усуненню порушень вимог законодавства під час формування, затвердження, організації виконання та внесення змін до місцевих бюджетів.
Водночас тільки з початку року кожен четвертий нормативний акт у бюджетній сфері скасовано та приведено у відповідність за актами прокурорського реагування прокурорів Закарпатської області.
Зокрема, при прийнятті бюджетів міст Ужгорода, Хуста та Чопа збільшено показники доходів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансферів, всупереч розрахункам Міністерства фінансів України, що в подальшому зумовлює невиконання показників бюджетів за доходами.
При затвердженні бюджетів міст Ужгорода та Берегова, Берегівського, Великоберезнянського, Воловецького, Іршавського, Міжгірського, Перечинського, Рахівського, Свалявського, Тячівського і Хустського районів недотримані вимоги Бюджетного кодексу України щодо забезпечення у повному обсязі потреби в асигнуваннях на оплату праці працівників бюджетних установ, відповідно до встановлених законодавством умов оплати праці і розміру мінімальної заробітної плати.
Бюджетами Берегівського і Рахівського районів, всупереч вимогам чинного законодавства, не забезпечено в повному обсязі кошти на оплату енергоносіїв та комунальних послуг бюджетних установ.
Бюджетом Мукачівського району, з порушенням вимог Бюджетного кодексу України, затверджено видатки, які не здійснюються з районного бюджету. Розподіл субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій проведено з порушенням вимог бюджетного законодавства.
До прикладу, рішеннями сесій про бюджети Рахівського та Тячівського районів, розподіл субвенції проведено без затвердження переліку об’єктів та заходів, які планується фінансувати.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *