Українські військові разом з представниками посольств Естонії та Ірландії здійснили на Закарпатті сходження на Говерлу

В рамках 5-го міжнародного Союзницького Саміту «Загартовані війною» військовослужбовці Збройних Сил України – представники всіх оперативних командувань Сухопутних військ ЗСУ, разом з представниками Посольств Ірландії та Естонії в Україні здійснили сходження на найвищу гору Карпат – Говерлу.

До заходу також долучились громадська організація «Армія громад України», закарпатське крайове товариство «Просвіта» та інші. Організатором ж заходу виступила Ясінянська територіальна громада та голова закарпатського осередку ГО «Українська військова організація Спас-23» Микола Журавльов. Захід відбувся за погодженням Офісу Президента України та за підтримки Командувача військ Оперативного командування «Північ» генерал-майора Дмитра Красильникова.

— Вже кілька років ми проводимо такі потужні міжнародні зустрічі на території столиці Гуцульщини – Ясінях. – розповів Микола Журавльов. – Проте, на жаль, через російську агресію ми не можемо зібрати більшу кількість закордонних послів, аби обговорити з ними тут, у мальовничій місцині серед українських Карпат, майбутнє нашої держави. Разом з тим, на запрошення радо відгукнулись представники Посольств Ірландії та Естонії та вивчили необхідність даного регіону та України загалом у гуманітарній та економічні допомозі.

Своєю чергою повірений у справах Ірландії в Україні Алекс Редмонд повідомив, що його країна продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні та виділяє відповідні кошти на вкрай важливі потреби. Більше того, раніше АрміяInform повідомляла,  що Україна та Ірландія найближчим часом підпишуть безпекову угода, що є важливою складовою обороноздатності нашої країни у майбутньому.

— Ми дякуємо за запрошення відвідати Закарпаття та здійснити спільне з українськими воїнами сходження на гору Говерла, – повідомив повірений у справах Ірландії в Україні (Charge d’affaires) Алекс Редмонд. – Це почесна справа, особливо в час війни і ми це цінуємо. Ірландія з початку широкомасштабного вторгнення робить все можливе, аби допомогти мужньому українському народові. Наша допомога, в основному — це гуманітарний сектор. Ірландія вже надала 350 млн євро фінансової допомоги. Ще 250 млн євро будуть надані впродовж цього року.

Кореспондент АрміяInform


На базі Ясінянської ОТГ відбулися заходи у рамках Союзницького саміту, який обʼєднав представників місцевої влади, посольств країн Євросоюзу й НАТО, військовослужбовців Збройних сил України та представників громадського сектору.
На брифінгу привяченому події виступили Ясінянський селищний голова Андрій Делятинчук, представник Посольства Ірландії в Україні Алекс Редман, військовий аташе Посольства Естонії в Україні полковник Ееро Кіннунен, представник оперативного командування Північ Микола Журавльов, представник оперативного командування Захід Сергій Приймак, голова Закарпатського крайового товариства «Просвіта» Павло Федака.
Руслан Балог студент 3 курсу ІБАС Академії культури і мистецтв виконав для присутніх пісню «За Україну».
Полковник Микола Журавльов вручив учасникам Саміту почесні відзнаки командування і висловив вдячність союзникам за надану допомогу нашим бійцям. Також Микола Журавльов обговорив з полковником Ееро Кіннуненом досвід переходу армії з системи управління радянського зразка на стандарти НАТО.
Заступниця начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА Марина Чепа-Марковці від імені керівництва області подякувала міжнародним партнерам за вагому військову й гуманітарну підтримку України від початку повномасштабного вторгнення.
Представник військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка молодший лейтенант Андрій Гегель здійснював переклад розмов учасників англійською мовою.
Представник ОК «Північ» полковник Микола Журавльов вручив учасникам Саміту почесні відзнаки командування і висловив вдячність союзникам за надану допомогу нашим бійцям.
У межах заходу відбулася церемонія вшанування пам’яті полеглих захисників. Присутні поклали квіти і лампадки до меморіалу в селищі Ясіня.
 Не менш важливою подією став і підйом на найвищу вершину Українських Карпат. Учасники Саміту розгорнули на Говерлі прапори своїх країн, оперативних командувань, закарпатського добровольчого спецпідрозділу «Сонечко», НАТО, а також національний стяг кримських татар.
Захід з метою зміцнення партнерства та об’єднання зусиль заради спільної перемоги вчергове проходить на Закарпатті за ініціативи Посольства Ірландії в Україні та підтримки Офісу Президента, Ясінянська територіальна громада.

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *