Categories Новини

У 114 школах Закарпаття учні здобувають освіту мовами національних меншин

           У середу, 6 листопада, заступник голови облдержадміністрації Михайло Попович провів нараду з питань соціально-економічного та національно-культурного розвитку районів. Участь у заході взяли заступники голів райдержадміністрацій.

             На нараді обговорили актуальні питання, які стосуються життєдіяльності області. Проаналізували результати діяльності районів за останні десять місяців, виконання місцевих бюджетів, підготовку проекту Програми економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2014 рік та основні напрями розвитку у 2015 і 2016 роках.

Також, обговорено питання зміцнення національної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин, які проживають на території Закарпаття. Особливу увагу учасники наради звернули на взаємини між релігійними громадами, що створені національними меншинами, яких в області понад 340.

– У регіоні проживає більш ніж 130 різних національностей, всі вони толерантно живуть пліч-о-пліч. У цьому Закарпаття має бути прикладом для інших  регіонів нашої багатонаціональної держави з розмаїттям культур і релігій. Адже, це один з головних чинників внутрішньої стабільності в державі, чим і зумовлені завдання глави держави у напрямку підтримки міжнаціональної злагоди, – підкреслив Михайло Попович.

Що ж стосується задоволення культурних та освітніх потреб, то в області діють 95 дитсадків та 114 шкіл, в яких учні здобувають освіту мовами національних меншин. Також, на Закарпатті працює 5 приватних ліцеїв, де шкільні предмети викладають на угорській мові. В регіоні діють 66 національно-культурних товариств: угорські, ромські, словацькі, російські, русинські, румунські, німецькі та інших національних спільнот.

 

Інформує прес-центр ОДА

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *