Троє членів Мукачівської районної ТВК систематично не відвідують засідання, двоє – досі не прийняли присягу

Станом на 16 жовтня двоє членів Мукачівської районної територіальної виборчої комісії не прийняли присягу та не з’являються на засідання комісії. Також засідання не відвідує і заступниця голови ТВК. З цього приводу члени ТВК нещодавно відіслали колективне звернення до Центральної виборчої комісії із проханням достроково припинити повноваження трьох членів Мукачівської районної ТВК, які не виконують своїх обов’язків.

Як повідомили спостерігачу ОПОРИ, троє членів Мукачівської районної територіальної виборчої комісії систематично не виконують своїх обов’язків, не з’являються на засідання, а двоє – досі не прийняли присягу. Серед цих трьох членів – і заступниця голови ТВК від політсили Радикальна партія Олега Ляшка Тетяна Русин. Інші двоє членів ТВК, які не прийняли присягу, представляють політсили «Авангард народу» (Софія Кудря) та «Селянська партія України» (Андрій Милай).

У коментарі комунікаційниці ОПОРИ голова Мукачівської територіальної виборчої комісії Сергій Кепенич пояснив, що члени комісії звернулися до ЦВК із проханням припинити повноваження тих членів ТВК, які не виконують свою роботу.

«Двоє із цих людей, які не з’являються, не прийняли присягу. Заступниця – прийняла, але також не приходить на засідання. Ми зверталися до політичних партій, які делегували цих членів комісії, у телефонному режимі. Вони казали, що нікого не можуть знайти і нічим не можуть допомогти. Ми звернулися до ЦВК і хочемо, аби повноваження цих членів припинили. Поки ми відповіді від ЦВК ще не отримали», – пояснив комунікаційниці ОПОРИ голова Мукачівської районної ТВК Сергій Кепенач.

Представниця ОПОРИ зателефонувала за номером, який вказаний на сайті «Селянської партії України», там представник політсили Юрій, який не забажав назвати своє прізвище, пояснив, що у випадках, коли до них зверталися із проханням замінити членів ТВК, які не виконують свої обов’язки, вони це робили.

«Коли таке трапляється, то хтось з комісії – чи голова чи секретар, звертаються до нас або до ЦВК. Після цього ми робимо заміни. Так як ніхто не звертався. Розумієте, країна велика, за всіма встежити неможливо. Тобто, до нас ніхто не звертався, що немає там людини. Людям, які зверталися, ми робили заміни. І вже інші члени починали працювати. Були випадки, коли людина чи кудись від’їхала, чи просто відмовлялася, чи змінила телефон, комісії до нас зверталися, ми зв’язувалися з тими людьми, а якщо не могли зв’язатися, то робили заміни. А тут вже стільки часу минуло, а тільки зараз кажуть, що людина не з’явилася. Це якось підозріло просто», – зазначив представник партії Юрій.

Представник політичної сили Радикальна партія Олега Ляшка на Закарпатті Володимир Шубець повідомив ОПОРІ, що про ситуацію, яка склалася у Мукачівській районній ТВК із заступницею голови комісії, яка делегована їхньою політсилою, знає.

«Я знаю про цю ситуацію. Людина відмовилася працювати. Ми не приймаємо участь у виборах, нам це не цікаво. Замінювати цю людину не плануємо», – зазначив у коментарі ОПОРІ Володимир Шубець.

Із представниками партії «Авангард народу» комунікаційниці ОПОРИ зв’язатися не вдалося.

Відповідно до частини 1 статті 38 Виборчого кодексу України член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин третьої – шостої цієї статті, після чого складає таку присягу члена комісії: “Я, (прізвище, ім’я та по батькові), беручи на себе повноваження члена виборчої комісії та усвідомлюючи свою високу відповідальність перед Українським народом, присягаю додержуватися Конституції та законів України, чесно і сумлінно виконувати свої обов’язки, виходячи з принципів верховенства права, законності, об’єктивності та неупередженості, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України”. Особа, яка склала присягу, ставить свій підпис під текстом присяги. Цей документ є невід’ємною частиною документації відповідної виборчої комісії. Члену виборчої комісії після складення ним присяги видається посвідчення за підписом голови комісії вищого рівня за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією.

Відмова від складення присяги означає відмову особи бути членом комісії.

Згідно з пунктом 2 частини 4 цієї ж статті Член виборчої комісії зобов’язаний брати участь у засіданнях виборчої комісії.

Відповідно до пунктів 7,8 частини 4 статті 208 Кодексу Повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить.

 

За коментарями звертайтеся:
Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області
тел.: 0976446639; 09903198862
Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0502309596

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *